Dulceata de portocale este pe buna dreptate un deliciu. Cred ca eram destul de mica cand un film frantuzesc mi-a dezvaluit existenta  dulcetii  de portocale. De fapt scena era cam asa, doi indragostiti boemi serveau la micul dejun croissante cu unt si dulceata, alaturi de o cafea si o priveliste spre Tour Eiffel.

De atunci mi-a ramas ca aceasta ar fi etalonul de rasfat la micul dejun, finete si romantism.

Uite ca a venit timpul sa incerc in propria bucatarie un asa rasfat, ca de Paris inca nu poate fi vorba.  Reteta e simpla si respecta in general regulile simple ale fabricarii dulceturilor.

Ingrediente:

  • 1kg portocale (fara coaja)
  • 1kg zahar
  • 1/2 lamaie mare

Mod de preparare:

Portocalele se spala cu apa calda, se sterg si se cojesc de coaja. Cu un cutit bine ascutit incercam sa indepartam cat mai mult din coaja alba ce ramane prinsa de pulpa.

Fiecare portocala se desface in felii si se taie bucati. Punem portocalele taiate intr-o cratita de inox, cu fund dublu si perfect curata.

 

 

Peste portocalele taiate se toarna zaharul si se lasa cel putin o ora, cat fructele lasa zeama.

Cratita se da la foc mic si se amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn (eu am una pe care o folosesc doar pentru acest scop), ca la o dulceata obisnuita.

Tot din cand in cand strangem si inlaturam acea spuma alba ce se formeaza la fierbere.

Fierberea dulcetei dureaza cam 40 de minute. De fapt ar trebui sa faceti acel test in care picurati o picatura de sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca picatura isi pastreaza forma inseamna ca dulceata este gata.

Inainte de opri focul turnati zeama de la o jumatate de lamaie. Aceasta are rolul de conservant natural,  dar ajuta si la intensificarea culorii.

Dulceata se toarna in borcane curate si bine uscate. Acestea se inchid ermetic , se eticheteaza si se pastreaza intr-un loc racoros.

 

 

Daca faceti o cantitate mica, asa ca mine , sigur nu are cand sa se strice.

Este minunata de daruit celor dragi si de savurat in zile in iarna.

Un mic dejun cu o felie de paine cu unt si dulceata de portocale poate aduce soare intr-o zi mohorata de iarna .

Sa aveti spor!

 

CategoriesFacute in casa
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *