Alivanca cred ca este unul dintre primele deserturi romanesti. Simplu, autentic si realizat din ingrediente din ograda, alivencile, conform lui Radu Anton Roman se faceau in primul rand vara si de multe ori alaturi de verdeturi. Explicatia este simpla din punctul meu de vedere, vara vacile dau mai mult lapte, deci si branza isi face loc in bucatariile taranesti.

Specific Modovei si Bucovinei , alivanca are ca ingredient principal branza. Exista diferente intre zone. In Bucovina de Nord alivanca se face cu branza sarata, in Moldova se face in special cu branza dulce dar exista locuri unde se foloseste un amestec de branza dulce si cea sarata.

Ca o bucurie a acestui desert as vrea sa amintesc placerea lui Ion Creanga de a se infrupta din aceste bunatati, placere cu care a si amintit de mai multe ori in scrierile sale.

Preparare pas cu pas alivanca

Ingrediente:

  • 500g branza de vaci
  • 3 oua mari
  • 50g zahar
  • 100g smantana
  • 25g unt topit
  • 150g malai (faina de porumb)
  • 50g faina de grau
  • sare

Sos de zmeura:

  • zmeura 300g (proaspata sau congelata)
  • 150g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 1 lingura zahar pudra

Mod de preparare:

Pregatim o tava nu prea mare ca sa iasa alivanca mai inalta. O ungem cu unt sau punem o foaie de copt. Pentru o cantitate mai mare puteti dubla cantitatile.

Pornim  cuptorul la 180 Celsius.

Branza de vaci cu zaharul si sarea se freaca cu o lingura de lemn pana aceasta devine cremoasa si dispar toate cocoloasele.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se adauga la branza si se amesteca. Urmeaza smantana si untul topit.

Albusurile se bat spuma pana cand aceasta devine foarte tare.

Peste compozitia de branza se mai adauga malaiul cate putin si apoi faina de grau. Va iesi o compozitie destul de tare.

La sfarsit adaugam albusurile batute spuma si amestecam cu o spatula, cu miscari largi de sus in jos pana cand albusurile s-au incorporat perfect. Acestea au rolul de a afana aluatul si de a-l face pufos. Dupa cum cum probabil ati sesizat…nu am folosit niciun agent de crestere. In vremea in care au aparut alivenicile nu exista praf de copt.

Turnam totul in tava si dam la copt cca 40 de minute sau pana cand aceasta se rumeneste frumos deasupra. Cand alivanca este coapta se scoate din cuptor, se taie in bucati patrate si se presara cu zahar pudra.

Alivencile sunt delicioase si ele se mananca atunci cand sunt calde. Dupa ce se racesc ele se mai intaresc.

Candva bunicii nostri mancau alivencile cu smantana si se bucurau de ele mai ales vara, cand mai adaugau si ceva verdeata de prin gradina, in special marar.

Mod de servire

Eu m-am gandit la un altfel de mod de servire ce pune in valoare acest desert romanesc.

Zmeura o dam la blender si o trecem prin sita (optional) ca sa eliminam samburii. Deasupra se toarna smantana rece si zaharul pudra. Amestecam usor si sosul este gata.

Sosul putem sa-l facem dinainte si-l pastram la rece.

Turnam putin sos in farfurie iar deasupra asezam o bucata de alivanca. Decoram cu boabe de zmeura si servim imediat. Alivanca fierbinte cu sosul rece de zmeura este o nebunie frumoasa ce merita incercata. La fel de bine alivencile se pot servi simple.

Reteta se regaseste (cu mici modificari) in cartea lui Radu Anton Roman , “Povestile Bucatariei Romanesti”, vol. 4, Bucovina, Moldova si Basarabia.

Va recomand si niste poale-n brau.

Sa aveti spor si sa nu uitati ca  bucataria romaneasca are potential.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *