A

Adjica moldoveneasca – sos pentru iarna

Adjica este un preparat din bucataria georgiana. Este un fel de sos dar cu o textura ce aduce spre o zacusca. El a fost preluat in bucatariile tarilor din fosta URSS.

Am descoperit adjica cand am fost in Republica Moldova. Acolo fiecare gospodina face asa ceva. Mi-a placut mult, mai ales datorita faptului ca are ardei iute si usturoi.

Adjica poate fi consumata ca atare dar si alaturi de fripturi, legume la gratar si chiar branzeturi. Reteta am preluat-o de pe Grupul de Facebook Gustosel. Dupa ce am studiat putin am inteles ca adjica originala georgiana este cu ardei si rosiile nu prea ar avea ce cauta. O reteta de acest gen gasiti aici.

De asemenea am aflat ca pe langa aceasta reteta de adjica fiarta, mai exista si o reteta la rece pentru consumul imediat. Reteta de adjica este foarte simpla si rapida.

Adjica moldoveneasca – preparare pas cu pas

Ingrediente:

  • 2,5 kg rosii
  • 1 kg gogosari (ardei kapia rosii)
  • 1 kg morcov
  • 1 kg mere
  • 200g usturoi
  • 200g ardei iuti
  • 200g ulei
  • 200g otet din vin
  • 200g zahar
  • sare dupa gust

Mod de preparare:

Legumele se spala sub jet de apa.

Gogosarii se curata de cotoare si nervuri si se taie in bucati. Rosiile se curata de partile mai tari din interior si se taie bucati.

Acestea se pun la robot pentru maruntire. Daca nu aveti robot merge si o masina de carne.

Merele si morcovii se curata de coaja , se taie rondele si apoi se pun la robot.

Toate acestea macinate se pun intr-o oala mai mare, preferabil de inox si cu fund dublu. Oala se pune la foc mic iar compozitia trebuie sa fiarba cca. o ora jumatate. Din cand in cand compozitia se amesteca cu o lingura de lemn.

Usturoiul se curata de coaja iar ardeii iuti de nervuri si seminte. Si acestea merg la robot.

Dupa ce adjica a fiert cca. o ora si jumatate la foc mic si a scazut din compozitie se adauga uleiul, otetul, zaharul, usturoiul si ardeii iuti. Se amesteca si se mai lasa la fiert inca 30 de minute.

Eu  am folosit doar jumatate din cantitatea de zahar. In ceea ce priveste cantitatea de ardei iuti aceasta poate fi ajustata dupa preferinte. Adjica este un sos iute, asa ca puteti reduce din cantitate daca nu va place iuteala.

In timpul cat mai fierbe adjica pregatim borcanele. Acestea bine spalate si clatite se pun impreuna cu capacele in cuptor la 110 grade Celsius pentru 15 minute.

Adjica se toarna fierbinte in borcanele fierbinti si se strang bine capacele.

In reteta era sugerat ca borcanele sa fie intoarse cu gura in jos si acoperite cu o patura pana la racirea completa. Eu de multi ani procedez altfel. Borcanele bine inchise le pun in cuptor la 110 grade Celsius pentru 10-15 minute. Apoi inchid cuptorul si le las acolo pana la racire, adica pana a doua zi. Tin perfect peste iarna.

Asadar, adjica se consuma de la micul dejun la cina si se poate asocia cu multe alimente.  Sper sa va placa si sa va inspire in pregatirea camarii pentru iarna. Daca nu ati mai gustat, acum este momentul. Pentru gusturi conservatoare recomand reteta mea de ketchup de casa.

Sa aveti spor!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *