Cine a trait in perioada prerevolutionara a auzit cu siguranta de prajitura Cartof. Se gasea in cofetarii si pe atunci nu stiam ca ea este o prajitura ce recicleaza blaturi si margini de prajituri . Am aflat asta mult mai tarziu si acum a venit momentul sa fac si eu o reciclare.

Nu stiu care era reteta originala, unii sustin ca ingredientul de baza sunt biscuitii. Eu am incercat sa pun in valoare niste bucati de blat ramas dupa decuparea pentru minitortulete. M-am gandit ca mascarponele ar fi liant bun iar visinele si ciocolata alba aduc putina eleganta.

Totul se face foarte rapid si fara complicatii.

Ingrediente:

  • 400g blat (margini de prajituri, blaturi ramase etc)
  • 25g cacao
  • 350-400g mascarpone
  • 100g visine (din visinata sau din cele puse pentru iarna)
  • 50ml lichior de visine
  • 90g cicolata alba pentru decor

Mod de preparare:

Prajitura Cartof este de fapt o joaca, o joaca in bucatarie la care pot participa in mod special copiii.

 

 

Pentru asta avem nevoie de un robot de bucatarie pentru o buna faramitare. Punem blatul la robot si il faramitam marunt. Mutam blatul faramitat intr-un bol si adaugam branza mascarpone, 15g cacao, visinele taiate si lichiorul .

Eu nu am mai adaugat zahar deoarece blatul este deja dulce. Visinele au fost din cele puse la borcan pentru iarna, dar la fel de bune sunt si cele din visinata, mai ales pentru cei care iubesc dulciurile cu arome mai tari.

Lichiorul este optional dar innobileaza gustul.

 

 

Amestecam ingredientele enumerate pana obtinem o compozitie omogena. Modelam individual prajiturile in forme usor lunguiete, asemanatoare cartofului. Fiecare prajitura se da prin cacao.

Prajiturile se aseaza pe un platou si se decoreaza cu ciocolata alba topita. Ciocolata alba se topeste la bain marie si se toarna intr-un pos sau o punga mai solida (eu folosesc din cele de la Ikea). Dupa decorare ele vor sta la rece.

 

 

Prajitura Cartof  este exemplul cel mai bun ca nimic nu se arunca iar rezultatul este unul de efect. Gustul bun cu arome de visine si cacao te duc in zona deserturilor fine.
Sper ca v-am inspirat si de sarbatori risipa nu va fi prea mare.

 

 

Pentru un alt exemplu de reteta va recomand si: prajitura Cartof cu ciocolata de la Bucate Aromate .

Spor la prajiturit!

  1. Iuliana says:

    Cum imi faci tu mie pofta de cartofi!
    E grozava combinatia ta cu visine, mascarpone si ciocolata alba! Nu am visine puse la pastrare anul asta, dar am in schimb afinele scoase din afinata, asa ca o sa adaptez reteta ta cat de curand 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *