P

Prajitura cu foi de zahar ars

Prajitura cu foi de zahar ars face parte din categoria prajiturilor iubite de romani. Alaturi de prajitura Televizor, Albinita sau Tosca, aceste prajituri ne-au insotit de-a lungul timpului si ne-au rasfatat de Sarbatori sau la ocazii speciale.

In copilarie, aceste prajituri le vedeai doar la sarbatori si bucuria era cu mult mai mare. Foile de zahar ars le-am descoperit la Simona cand am participat impreuna la un concurs. Asadar reteta de foi ii apartine.

Cremele le-am adaptat la ceea ce aveam eu prin casa si la ce am crezut ca se potriveste. Puteti sa le umpleti si cu alte creme, in functie de preferinte.

Desi pare putin migaloasa, prajitura obtinuta este destul de voluminoasa si bineinteles ca are un gust bun, un pic dulce acrisor si aromat, toate impreuna.

Pasi de preparare pentru prajitura cu foi de zahar ars

Ingrediente foi:

  • 2 galbenusuri
  • 250g zahar
  • 180 ml ulei
  • 180 ml lapte
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • faina cat cuprinde (in jur de 500-600g)

Ingrediente crema de nuci si magiun:

  • 350g nuci
  • 200g magiun
  • 50ml lapte
  • 50g zahar (optional)

Ingrediente crema de gris, unt si vanilie:

  • 300 ml lapte
  • 100g zahar
  • 4 linguri de gris
  • 200g unt (peste 80% grasime)
  • 1 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare:

Prima etapa este cea in care coacem cele trei foi de zahar ars. Pentru asta pregatim aluatul.

Foile de zahar ars

Jumatate din cantitatea de zahar se caramelizeza (atentie sa nu se arda) si se dizolva impreuna cu laptele. Dupa dizolvarea completa se adauga bicarbonatul de sodiu.

Galbenusurile se mixeaza usor impreuna cu zaharul ramas si apoi se se amesteca cu uleiul. Peste aceste se toarna caramelul dizolvat. La sfarsit adaugam  faina cate putin  pana obtinem un aluat ce nu se mai lipeste de maini dar cu o consistenta nu foarte ferma.

Cuptorul se porneste la 180 de grade Celsius.

Aluatul se imparte in trei parti egale si se coc pe fundul tavii de aragaz.

Tava se unge cu unt si se presara faina. Aluatul se intinde direct pe fundul tavii si fiecare foaie se coace cca 12-15 minute.

Dupa ce s-a copt o desprindem cu grija deoarece este fragila. Recomand sa lasati putin sa se racoreasca si sa o desprindeti cu ajutorul unui cutit mare cu lama subtire sau a unei spatule de patiserie (din cea cu care se intinde crema).

Preparare crema de nuci cu magiun:

Nucile date prin masina se oparesc cu laptele fierbinte apoi se amesteca cu zaharul si  cu magiunul de prune. Zaharul este optional. Daca magiunul este dulce puteti sa nu-l folositi.

Preparare crema de gris, unt si vanilie:

Crema asta vine de la prajitura Divina, doar ca i-am micsorat cantitatile. Laptele se pune cu zaharul intr-o cratita la foc mic. Cand incepe sa fiarba se adauga grisul in ploaie si se amesteca mereu, apoi se lasa la racit.

Peste aceasta compozitie se adauga untul taiat cubulete si la temperatura camerei . Totul se mixeaza pana la incorporarea totala. La sfarsit turnam extractul de vanilie.

Asamblarea este simpla: asezam o foaie apoi intindem uniform crema de nuci cu magiun, asezam deasupra cea de-a doua foaie, apoi crema de gris, unt si vanilie, apoi cea de-a treia foaie. Deasupra punem un tocator ceva mai mare si asezam ceva mai greu.

Prajitura cu foi de zahar ars se da la frigider pentru cel putin cateva ore sau peste noapte.

Cand se va taia prajitura, foile trebuie sa fie bine inmuiate iar taierea sa se faca cu usurinta.
Inainte de taiere, prajitura cu foi de zahar ars se poate pudra cu zahar.

Este o prajitura delicioasa si frageda. Recomand sa fie pastrata intr-un loc racoros sau la frigider si sa o mancati cu moderatie.

Spor la prajiturit!

CategoriesDe Craciun
  1. Grama says:

    Atenție la detalii! La prima vedere am descoperit mai multe greșeli în rețete. De ex. “ Cand incepe sa fiarba se adauga in ploaie si se amesteca mereu apoi se lasa la racit.” Se adaugă în ploaie, ce?

    1. Dana says:

      Buna, Grama.
      Multumesc de atentionare. Era vorba despre gris :). Se deducea din context, adica nu e chiar o greseala asa mare.
      Care ar fi celelalte greseli?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *