P

Pui prajit in untura la ceaun

Vara are mult farmec si un pui prajit in untura la ceaun completeaza acest peisaj. Pe langa zilele lungi si calduroase, multimea fructelor si legumelor, mesele afara si puii fripti ar fi alta bucurie.
Probabil toti avem amintiri cu mancaruri din copilarie, atunci cand nu era abundenta asta de ingrediente si cand mancarurile simple se savurau pana la ultima bucatica.
In fiecare vara mama ne facea cel putin o data pe sezon un pui la ceaun. Daca de regula puiul se impartea si era numai bun pentru doua- trei feluri de mancare, vara era timpul sa ne rasfatam.
Puiul tinerel se prajea la ceaun si se servea cald si crocant alaturi de o mamaliga aburinda si un generos mujdei de usturoi. Cum mult timp uleiul era cam greu de gasit, untura era cea care in Bucovina  se folosea la prajeli si la multe retete de prajituri.

 

 

Nu era timp de discutii in timpul mesei fiecare fiind ocupat cu bucata lui de carne, cu linsul degetelor si intinsul mujdeiului cu mamaliga fierbinte.
Puiul prajit in untura la ceaun este amintirea mea de bunastare si masa copioasa.

Ingrediente pui:

  • 1 pui de curte
  • 500g untura de porc
  • 100 ml ulei
  • sare/piper

Ingrediente mujdei de usturoi:

  • 1-2 capatani de usturoi
  • sare
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • 1/2 lamaie
  • 2 linguri smantana fermentata

Mod de preparare pui prajit in untura la ceaun:
Puiul taiat, oparit si jumulit se parleste la flacara . Se portioneaza pe un fund de lemn si cu un cutit bine ascutit. Se spala bine,  se scurge de apa si se sterge cu prosoape de hartie. Carnea se freaca  cu sare grunjoasa si piper.

 

Intr-un ceaun mai mare (eu am folosit un wok deoarece ceaunul meu este cam mic) se pune untura si uleiul la foc foc potrivit. Cand aceasta s-a infierbantat se pune carnea cu grija si se amesteca usor cu o paleta.

 

 

Se lasa la prajit cca. 25-30 de minute la foc potrivit. Din cand in cand carnea se amesteca usor. La final carnea de pui trebuie sa fie rumenita deasupra, iar in interior sa aiba o textura moale. Daca lasati mai mult carnea la prajit exista riscul ca aceasta sa se intareasca .
Cat timp se prajeste carnea, pregatim mujdeiul si mamaliga.
Pentru mujdei curatam usturoiul si il zdrobim bine cu putina sare. Turnam cate putin ulei ca la maioneza si amestecam mereu. La sfarsit adaugam sucul de  lamaie si smantana. Asta este o varianta mai actuala de mujdei. In copilarie acesta nu avea lamaie ci doar usturoi, sare si putina apa sau varianta cu smantana, ca doar am crescut in Bucovina.

 

 

Puiul prajit in untura la ceaun se scoate pe un platou mare si se serveste cald. Bineinteles ca cea mai buna combinatie este cu mujdei de usturoi si mamaliguta. Noi am adaugat si niste ardei iuti si rosii.

Reteta face parte din seria retetelor cu iz traditional, provocare lansata de Selgros Romania.

Din categoria retetelor de vara va recomand si puiul cu salvie si lamaie, absolut delicios.

Sa aveti pofta!

 

 

CategoriesCu carne
  1. Armenn Borgia says:

    aM INCERCAT RETETA DEMULT SI MI-A PLACUT.eSTE ROAMNESC, SUNT O CASNICA PUTIN CAM NEINDEMANATICA, sa spun depresiva si imi plac mancarurile gatite de mine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *