U

Unde am mancat la Chisinau

Unde am mancat la Chisinau se vrea  un ajutor pentru  cei care calatoresc si vor sa ajunga in locuri cu mancare buna.

De cativa ani, de cand pasiunea pentru mancare a crescut frumos pe langa mine, se intampla sa fac calatorii doar cu acest scop.
Adela de la @adelicii este prietena de nadejde cu care uneori plec pe drumul descoperirilor culinare.

Daca odata am plecat tot impreuna pana la Chisinau, doar ca sa mancam la  Caravan, de data asta ne-am facut  de cap si am stat trei zile. A fost cadoul nostru de 8 Martie si ne-am bucurat de el.

Stiu ca a trecut cam mult de la 8 Martie, dar nu am apucat sa scriu despre aceasta experienta. Aproape ca renuntasem la ideea de a mai scrie, dar m-am gandit ca  vara lumea calatoreste mai mult si recomandarile mele vor fi de folos.
Chiar daca pozele sunt putine  sau poate nu chiar atat de bune, am sa incerc sa descriu in cuvinte ce si unde mi-a placut.

Vremea excursiei noastre a fost cu ploaie, ceata si zapada, insa noi ne-am simtit bine, ne-am relaxat si am descoperit locuri faine si vinuri  din Rep. Moldova.

Calatoria catre Chisinau a inceput din Iasi pe la ora 8 si am ajuns la destinatie pe la pranz. Dupa ce ne-am cazat (in sistem Airbnb) am explorat putin zona si am cautat unul dintre restaurantele pe care le aveam pe lista prioritatilor. Este vorba de Propaganda, loc recomandat de prieteni si Trip Advisor . Restaurantul Propaganda este situat pe Strada Alexei Şciusev 70, o strada cu mai multe locuri interesante.

 

 

Propaganda are un aer boem vintage cu elemente comuniste. O veche casa pune in valoare obiecte  faine si vechi ce fac legatura cu vremurile trecute si cu un meniu moldovenesc stilizat si autentic. Eu am mancat o salata Shuba (varianta mai fine dining ). Recunosc ca parca salata Shuba clasica imi place mai mult, in schimb m-a incantat mult atmosfera restaurantului, baia plina cu carti si faptul ca am descoperit Cabernetul Sauvignon Radacini.

 

 

 

A doua zi  a inceput cu o mica incursiune  la Targul de vechituri, undeva destul de departe, in zona Garii peste pasarela. Am mers pe jos (ca de altfel in toate zilele) ca sa putem explora mai bine Chisinaul. La Targul  de vechituri am ajuns mai mult din curiozitate deoarece auzisem tot felul de povesti misterioase a lucrurilor faine. Deoarece era o zi ploioasa nu am gasit prea multi comercianti, dar suficienti cat sa-mi iau cateva lucruri dragute, atat de necesare unui blogger culinar. Singura problema este ca majoritatea oamenilor ce vindeau la targ vorbeau limba rusa dar pana la urma ne-am inteles.

 

 

Flamande si un pic obosite am mers  rapid spre Caravan, locul pe care imi doream cu drag sa-l revad.  Restaurantul Caravan din Chisinau este situat in zona centrala, pe Str. Eminescu , nr.60  are un specific uzbec, prezent atat in meniu cat si in decoruri.

 

Pur si simplu intri in alta lume, putin stralucitoare, cu oameni foarte politicosi si draguti (prima oara cand am fost aici, ospatarii ne-au tinut hainele ca sa ne imbracam, gest firesc dar atat de uitat in alte locuri).

Mancarea este una preponderant cu carne, vegetarienii fiind putin dezavantajati, dar cu siguranta se gasesc cateva variante si pentru ei. Carnea de miel este vedeta dar regasim si carnea de rata, vitel si peste. Felurile de mancare poarta nume specific:

  • ciucivara (supa traditionala cu coltunasi cu carne de miel),
  • surpa (supa de rata, miel),
  • lagman (o supa deasa cu carne de vitel si taitei),
  • Mantî Uzbece (un fel de coltunasi cu carne de miel),
  • Non (turta uzbeka),
  • Dimleama (costite de miel cu legume) etc.

 

 

Portiile sunt generoase, iar preturile acceptabile. Deserturile sunt tipic orientale. Noi de data asta nu am luat desert, asta deoarece aveam ceva in plan. Va las insa o poza de cand am fost prima oara.
Bineinteles ca si aici mi-a placut baia, ce seamana mai mult cu iatacul unei domnite decat cu o baie clasica.
Dupa o masa copioasa am pornit usurel spre deserturi fine si facute cap coada in laborator . Cine nu a auzit de Crème de la Crème din Chisinau, musai sa caute locul. Il gasiti pe strada Alexandru cel Bun, nr. 98 A  intr-o zona pietonala si dichisita. Desi pare mai mult o cofetarie-patiserie este totusi un restaurant recomandat pentru servirea micului dejun sau pentru un brunch prelungit .

 

Eu am dat mai multa importanta deserturilor. De remarcat este ca foitajele se fac acolo si sunt din cele adevarate, facute cu unt si super gustoase. Recomand foitajul cu fulgi de migdale (am uitat numele), este preferatul meu.

De asemenea se gasesc multe prajituri specifice locului: tort Napoleon, tort Kiev, Poama crocanta , dar si deserturi de cofetarie celebre: tort Sacher, prajitura Opera etc. Cafeaua este buna, atmosfera cald si primitoare cu o  servire buna (chiar daca pe pagina de Facebook am observat mai multe nemultumiri legate de servire).

Asadar daca ajungeti la Chisinau musai treceti pe la Crème de la Crème.

In ziua de plecare am trecut rapid pe la vestita piata agroalimentara din Chisinau. Daca va plac pietele si cautati produse de la tara, aici este locul potrivit. Piata este foarte mare si destul de aglomerata. Sectoarele sunt diverse: fructe si legume, peste (cu tot ce iti doresti de la carasi, raci, crap, stiuca etc), pasari de curte bune de aruncat in oala, dar si tot felul de tipuri de carne, muraturi si conserve, fructe uscate si exotice aduse din parti asiatice.

Farmecul pietii vine din atmosfera ruso-moldava, din  multitudinea produselor simple si specificul moldovenesc (nu ratati salatele si conservele moldovenesti, in piata poti gusta din toate).  Daca ajungeti la piata musai sa gustati si din placintele moldovenesti.

 

 

O sa inchei cu inca doua recomandari serioase. Nu treceti fara sa intrati inauntru pe langa magazinul Bucuria si pe langa magazinele de vinuri moldovenesti. Pentru cine nu stie, Bucuria este un mare producator de bomboane si ciocolata din Rep. Moldova. Pe langa renumitele bomboane , incercati prunele trase in ciocolata sau ciocolata cu lamaie si piper .

 

 

De vinurile modovenesti nu putem vorbi decat de bine. Desi cele mai renumite sunt cele de la Purcari si Cricova eu va recomand sa incercati si Radacini, Chateau Vartely sau vinurile de la Castel Mimi. Pentru partea cu vinurile sper sa reusesc sa fac o excursie separata.

Chisinaul este un oras dragut cu multe locuri ce trebuie descoperite, oamenii sunt creativi si calzi si cu siguranta va asteapta si pe voi.

Daca deja ati ajuns , voi unde ati mancat la Chisinau si v-a placut?

In aceeasi maniera va recomand si articolul „Unde am mancat in Sibiu si Sighisoara„.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *