V

Vinete la borcan pentru iarna

Cand pietele si gradinile sunt pline de legume proaspete parca nu putem sa ne abtinem de a pune ceva si in camara.

Pana anul trecut, vinetele le puneam mereu la congelator sau in zacusca. M-am hotarat sa incerc si varianta la borcan si bine am facut.

Pregatirea vinetelor la borcan pentru iarna ia ceva mai mult timp decat congelarea lor. Totusi aceasta metoda are mai multe avantaje:

  • gustul se mentine mult mai bine si mai aproape de gustul vinetei coapte proaspete
  • este foarte practic deoarece atunci cand ai nevoie, deschizi borcanul si folosesti continutul fara alt timp alocat
  • rezista pe termen lung fara probleme (am deschis recent un borcan pus acum un an si totul era in regula)

Ingrediente:

  • vinete
  • sare
  • putin ulei
  • borcane

Mod de preparare vinete la borcan pentru iarna:

Reteta este foarte simpla si o puteti face pentru ce cantitati doriti.
Nu am dat gramaje pentru ca de data asta nu este nevoie. Din pacate nu am poze cu etapele pregatirii, ci doar cu produsul final.

Vinetele proaspete se pun la copt pe jar, la gratar sau in cuptor, fiecare dupa cum are posibilitate. Acestea se curata de coaja si se lasa la scurs cel putin 30 de minute.

Borcanele se spala si se sterilizeaza. Eu le pun in cuptor la 120 de grade Celsius, timp de 10-15 minute.

Vinetele scurse se aseaza in borcane punand fasii, una cate una. Din cand in cand apasam usor cu mana pentru a elimina aerul. Deasupra presaram putina sare neiodata si punem o pelicula de ulei (cam 1-2 linguri la borcan).
Este preferabil sa folosim borcane cam de aceeasi dimensiune.
Inchidem bine borcanele si le invelim in ziare sau carpe. Toate borcanele se pun intr-o oala mare pe fundul careia se aseaza un strat de ziare sau o carpa.

 

 

Oala se pune la foc potrivit nu inainte de a turna apa astfel incat acestea sa fie aproape total in apa.

Din momentul in care apa incepe sa fiarba dam focul la mic si lasam asa cam 40 de minute.  Oprim focul si lasam acolo borcanele pana se raceste apa.
Borcanele cu vinete pentru iarna se sterg bine, se eticheteaza si se aseaza in camara / beci/ balcon.

Va garantez ca o sa va placa aceasta reteta de vinete la borcan pentru iarna. Puteti incerca si reteta de ardei copti la borcan, fara otet, este la la fel de simpla.

Sa aveti spor!

CategoriesFacute in casa
  1. Pingback:Salata de toamna | Selgros Cauta Pasiunea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *