P

Prajitura cu pere posate in vin si frangipane

Ma tot gandeam de ceva vreme la o prajitura cu pere posate in vin si frangipane, dar nu reuseam sa ma mobilizez.

Uite ca a venit vremea si sper ca v-am starnit curiozitatea cu aceasta combinatie. Perele sunt la discretie in piata, un pic de vin se gaseste, iar restul ingredientelor sunt la indemana.

Prajitura asta sigur face senzatie la masa. Eu am ales o dimensiune mai mica, dar daca doriti sa faceti intr-o tava mai mare, mariti cantitatea de ingrediente.

Ingrediente blat pentru o tava cu diametrul de 18-20 cm:

  • 3 oua
  • 90 g zahar
  • 90g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente umplutura frangipane:

  • 100g unt
  • 100g nuci
  • 100g zahar
  • 1 galbenus
  • 25 g faina

Ingrediente pere:

  • 6 pere
  • 500ml vin alb demidulce
  • un strop sofran
  • 1 lingura zahar

Mod de preparare prajitura cu pere posate in vin si frangipane:

Posarea perelor:

Perele se spala, se sterg si se cojesc cu un cutit ascutit sau un curatitor de legume. Se lucreaza cu grija pentru a nu rupe codita. Cu codita aspectul e mult mai fain.

Intr-o cratita mai inalta si cu un diametru nu foarte mare se pune vinul alb, sofranul si zaharul. Se aprinde focul la mic si se amesteca usor, astfel incat sofranul sa-si lase culoarea. Dupa ce compozitia da cateva clocote, se aseaza perele una langa alta, cu codita in sus. Se pune capacul si se lasa la fiert cam 10  minute. Ele trebuie sa fie acoperite de vin.


Dupa fierbere, perele se scot usor si se pun pe un platou intins.

Pregatirea blatului:

Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius si facem un pandispan simplu. Pregatim o tava de tort cu fund detasabil cu un diametru de 18-20 cm si o tapetam cu hartie de copt.

Ouale se mixeaza cu zaharul pana se albeste compozitia si creste in volum. Se adauga faina cate putin si se incorporeaza cu ajutorul unei spatule, cu miscari usoare.

Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor pentru 10-12 minute in cuptorul preincalzit.

Pregatirea cremei frangipane:

Pentru crema frangipane amestecam untul la temperatura camerei impreuna cu zaharul, nucile macinate, galbenusul de ou si faina. Se obtine o pasta. De regula crema frangipane se face cu migdale, dar merge si cu nuci.

Cand blatul de pandispan este copt se scoate tava din cuptor, se toarna crema fragipane si se niveleaza usor. Deasupra se pun perele posate in vin.

Eu am ales varianta perelor intregi, mai ales ca ele erau destul de mici. Singurul disconfort este cel legat de samburi, deoarece ii vom gasi atunci cand vom manca prajitura cu pere posate in vin si frangipane.

Tava se da iar la cuptor pentru cca. 20-25 de minute. Frangipanele trebuie sa faca o usoara crusta deasupra.
Prajitura se scoate din cuptor, se scoate usor din tava si se lasa la racorit.

Mie mi s-a parut delicioasa, fina si inedita. Perele au un gust acrisor si parfumat de vin, plus o culoare superba data de sofran. Pe blog am si o reteta de pere posate in vin rosu.
Cam asta e.

Va las si o reteta de tarta cu pere si frangipane de pe blogul Dianei.

 

Spor la prajiturit!

 

 

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *