P

Prajitura turnata cu gutui

Prajitura turnata cu gutui este prima mea prajitura cu gutui proaspete. Nu stiu de ce nu am incercat pana acum sa fac prajituri cu gutui. Probabil m-am temut putin de textura lor pietroasa. Asta nu inseamna ca nu am facut multe copturi cu gem de gutui, acesta fiind nelipsit din camara.

Si daca tot am povestit de gemul de gutui, pe care mama mea il face in fiecare an pentru ca nu o lasa inima sa lase gutuile sa se strice, iata ca anul asta am facut si eu un gem asortat de gutui cu mere. Este perfect pentru multe deserturi.

Prajitura asta cu gutui este foarte simpla, ca de altfel toate prajiturile turnate. Adica totul se desfasoara rapid si fara complicatii.

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 100g zahar
  • 200g iaurt gras
  • 75 ml ulei
  • 25g cacao
  • 250g faina
  • 1 pliculet praf de copt

Ingrediente umplutura:

  • 3-4 gutui
  • 200ml apa
  • 3 linguri zahar
  • 2 cuisoare

Mod de preparare prajitura turnata cu gutui:

Gutuile se spala bine pentru a indeparta puful. Se taie in felii mai grosute.
Intr-o cratita se pune apa, trei linguri de zahar si cuisoarele. Siropul se fierbe cateva minute si apoi se adauga feliile de gutui. Acestea se lasa in sirop pana se inmoaie putin, dar nu trebuie sa fie fierte. Nu uitati sa le amestecati usor cu o paleta mai mare, fara a le zdrobi.

Se scot pe un platou si se lasa la racorit.

Se aprinde cuptorul la 180 de grade Celsius si se pregateste o tava cu dimensiuni de 20/30 cm tapetand-o cu hartie de copt.

Ouale se mixeaza impreuna cu zaharul cca. 2 minute, apoi se adauga uleiul cate putin. Urmeaza iaurtul gras si apoi ingredientele uscate: faina, cacaoa si praful de copt.

Compozitia obtinuta se toarna in tava si deasupra se aseaza feliile de gutui.

Prajitura turnata cu gutui se da la copt pentru cca 30-35 de minute in cuptorul preincalzit.

Dupa coacere aceasta se lasa la racorit apoi se taie in bucati astfel incat fiecare bucata sa contina si o felie de gutuie. Daca doriti puteti sa o pudrati cu zahar, dar ma gandesc ca ar fi mers si putina ciocolata topita.

Prajitura turnata cu gutui aduna si echilibreaza foarte bine gustul dulce al blatului  cu cel acrisor si parfumat al gutuiei.

 

Ma declar multumita de experiment si ma bucur ca Selgros ma provoaca mereu, nu cumva sa ma plictisesc in bucatarie. Ma gandesc sa incerc ceva si cu gutui caramelizate.

Spor la prajiturit.

CategoriesFără categorie
  1. Floriana Ciupala says:

    Nu am facut inca prajitura cu gutui dat vreau sa incerc…
    Imi plac tare mult postarile d-stra.Am o mare rugaminte,insa…scrieti marimea tavii pe care o folositi.Va multumesc mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *