Prima mea intalnire cu prajitura Greta Garbo (Jerbo) a fost in anii de dupa revolutie, in Brasov. Acolo a fost locul de intalnire, dar prajitura fusese facuta undeva in Bistrita.
Mi-a placut mult, mai ales ca are trei ingrediente preferate care se si potrivesc bine impreuna: gem de piersici, nuci si ciocolata.
Reteta originala se gaseste in cartea de bucate a Silviei Jurcovan. Ea a suferit modoficari , asa ca puteti gasi reteta sub diverse forme asemanatoare. Ca orice prajitura cu foi necesita putina munca, dar nu va speriati ca asta chiar e simpla. Faptul ca se coace totul deodata, deja este un plus castigat.
Preparare pas cu pas prajitura Greta Garbo
Ingrediente foi:
- 200 g unt
- 2 oua intregi
- 250 g smantana
- 100 g zahar pudra
- 25 g drojdie proaspata (sau un pliculet de 7g drojdie uscata)
- 500g faina
- un varf de cutit de sare
Ingrediente umplutura:
- 600 g gem de piersici (magiun)
- 350-400 g nuci macinate
- 1 pliculet zahar vanilat.
Decor:
- 100g ciocolata cu peste 50% cacao
- 3-4 linguri lapte
Mod de preparare:
Untul se mixeaza cu zaharul si cele doua oua pana se omogenizeaza ingredientele. Se adauga smantana, sarea, drojdia dizolvata cu o lingurita de apa calda si la sfarsit faina.
Se framanta bine si se va obtine un aluat cu o consistenta usor moale. Acesta se acopera cu un servet curat si se lasa la dospit, la temperatura camerei.
Dupa ce a dospit se imparte in patru parti egale si se intind patru foi subtiri, cu o grosime de cca 0,5 cm. Fiecare foaie se intinde pe o hartie de copt presarata bine cu faina.
Faptul ca se pune la copt totul o data ne scuteste de multa treaba.
Daca gemul sau magiunul este mai tare il diluam cu putina apa calda pentru a putea sa ungem mai usor foile.
Nucile macinate se amesteca cu zaharul vanilat si se imparte in patru parti aproximativ egale.
Intr-o tava cu dimensiuni de 25/35 cm punem prima foaie de aluat cu tot cu hartia de copt. Foaia de aluat se unge cu gem si apoi se presara cu nuci. Deasupra vine o alta foaie de aluat si apoi iar gem, nuci si tot asa. Ultima foaie de aluat, cea care vine deasupra se inteapa de cateva ori cu o furculita, asta pentru a nu creste neuniform.
Prajitura Greta Garbo nu se pune imediat la cuptor. Ea se mai lasa la temperatura camerei inca 30 de minute. Se coace in cuptorul preincalzit la temperatura de 170 grade Celsius, timp de o ora. Pentru a nu se rumeni foarte tare va recomand sa puneti deasupra o hartie de copt.
Dupa coacere lasam prajitura la racit.
Glazurare
Ultimul pas este glazurarea. Aceasta trebuie facuta doar dupa ce prajitura este racita complet.
Ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu laptele. Se toarna peste prajitura si se intinde cu o spatula de cofetarie sau cu un cutit. Prajitura se da la rece si se poate taia in cateva ore sau chiar mai repede daca nu aveti rabdare sa asteptati.
Noua ne-a placut mult prajitura Greta Garbo si ma bucur ca am reusit sa o fac pentru readucere aminte si bucurie. Sper ca v-am inspirat si ati trecut reteta pe lista prajiturilor pentru Craciun. Sa stiti ca iese o portie generoasa.
Tot pentru inspiratie va las si prajitura cu foi de zahar ars. dar si o reteta video a Laurei Laurentiu in care puteti vedea toate etapele.
Spor la prajiturit!