Turta dulce cu miere la tava a fost contributia mea pentru Terra Madre Day, eveniment sarbatorit in intreaga lume pe 10 decembrie. In fiecare an, la aceasta data impreuna cu comunitatea Slow Food de pretutindeni ne exprimam respectul fata de pamant si mama natura, ne bucuram de produsele locale si mancam simplu.

Si aceasta reteta este simpla, cu ingrediente la indemana si cu un mod de preparare rapid.

In copilarie acest gen de turta dulce se gasea mai des pe mese si imi aduc aminte ca prima oara am mancat-o in casa unui apicultor.

Ingrediente:

  • 250g miere de albine
  • 100g zahar
  • 100g unt
  • 3 oua
  • 50ml lapte
  • 300g faina
  • 150-200g nuci
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita cuisoare macinate
  • 1 varf cutit piper negru
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingurita cu varf cu praf de copt

Mod de preparare turta dulce cu miere la tava:

Pornim cuptorul la 180 grade Celsius.

Pregatim o tava de dimensiuni de 20/30 cm (sau chiar mai mica daca vrem ca turta dulce cu miere sa fie mai inalta) si o tapetam cu hartie de copt.

Nucile le impartim in doua parti egale. O parte le macinam iar restul le lasam intregi pentru a le pune deasupra.

Mierea de albine , zaharul, sarea si condimentele se pun intr-o cratita la foc mic si se amesteca cu o spatula de lemn pana ce se acestea se topesc usor si formeaza o compozitie lichida omogena.

Ouale se mixeaza pana se albesc apoi se adauga untul moale si laptele si se continua mixarea inca un minut.

Intr-un bol mare amestecam compozitia cu miere, ouale mixate, nucile macinate, faina si praful de copt.

Turnam compozitia in tava si apoi asezam bucatile de nuca, astfel incat la taiere fiecare bucata de turta dulce cu miere la tava sa aiba deasupra o bucata de nuca.

Tava se duce in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru cca 35-40 de minute.

Dupa coacere ea trebuie sa fie usor rumenita si sa aiba o culoare intens aramie. Este de preferat sa o lasam sa se raceasca complet inainte de taiere. Eu din pacate am taiat-o calda si pe alocuri s-a sfaramitat putin. In rest a iesit delicioasa, cu gust intens de miere si condimente.

Sper ca am adus putina inspiratie si bucurie de reamintire a dulciurilor din copilarie. Multumirea merge si catre Selgros Romania pentru ca m-a inclus in acest proiect de suflet, prin care noi bloggerii am deschis mai des caietele vechi de retete.

Daca doriti varianta de turta dulce taiata cu forme, va las reteta aici.

Spor la prajiturit!

CategoriesPrajituri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *