T

Tort cu mascarpone, afine si zmeura

Pentru trecerea dintre ani am ales sa fac un tort cu mascarpone, afine si zmeura. Daca de Craciun facem tot felul de prajituri, de Anul Nou de fiecare data este tort si cate o salata de fructe.

M-am tot gandit la diferite retete, apoi mi-am zis ca ar mai trebui sa folosesc din fructele congelate asta vara. Asa a iesit aceasta varianta lejera de tort cu fructe de padure, usor de facut si cu culori vibrante.

Daca nu va place branza mascarpone cred ca merge foarte bine doar cu frisca, asta doar daca frisca este de buna calitate.

Ingrediente blat:

  • 5 oua
  • 150g zahar
  • 150g faina
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 500g mascarpone
  • 200 ml smantana lichida pentru frisca (30% grasime)
  • 50g zahar pudra
  • 200-250g afine
  • 150g zmeura
  • optional (zeama de compot pt insiroparea foilor)

Mod de preparare tort cu mascarpone, afine si zmeura:

Prima operatiune pe care o facem este coptul blatului. Pentru asta vom folosi doua tavi rotunde cu fund detasabil cu un diametru de 18-20 cm. Acestea se tapeteaza cu hartie de copt.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Blatul tortului este un blat simplu din pandispan la care adaugam coaja si zeama de lamaie. Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia se albeste si creste mult in volum. (pentru reusita unui pandispan va recomand articolul Stii sa faci corect un pandispan ? ) Peste acestea se adauga coaja si zeama de lamaie.

Faina se incorporeaza cate putin amestecand usor cu o paleta, de jos in sus.

Compozitia se imparte in doua parti egale in cele doua tavi pregatite si se da la cuptor pentru cca. 15-20 de minute. Blatul trebuie sa creasca si sa se rumeneasca usor.

Dupa coacere blatul se lasa la racit pe un gratar. Teoretic, blaturile ar trebui umplute abia a doua zi.
Prepararea cremei este la fel de simpla. Smantana lichida se mixeaza cu zaharul pudra cat sa se ingroase putin. Apoi se adauga mascarponele si se incorporeaza bine.
Aceasta crema va fi impartita in mod egal in patru boluri.

O parte va ramane alba simpla pentru decorul exterior, o partea va fi amestecata cu zmeura, iar celelalte doua parti se pot pune intr-un singur bol si se amesteca cu afinele. Eu am folosit fructe congelate, dar cu fructe proaspete gustul ar fi mult mai bun. Fructele congelate se pun fara zeama ce o lasa la decongelare.

Montarea se face pe un platou intins. Cele doua blaturi se taie cu un cutit bine ascutit cu lama subtire. Vom obtine astfel patru foi, ideale pentru un tort cu mascarpone, afine si zmeura.

Tortul va fi asa: foaie+ crema de mascarpone cu afine, foaie+crema de mascarpone cu zmeura, foaie+crema de mascarpone cu afine, foaie cu crema alba.

Daca va place un tort insiropat puteti folosi putina zeama din compot.
Acest tort cu crema de mascarpone, afine si zmeura ar trebui decorat cu fructe proaspete. Tinand cont ca l-am pregatit pentru Revelion am incercat un decor de iarna. Pentru asta am folosit felii de portocale uscate, crengute de rozmarin, batoane de scortisoara si anason stelat. Crengutele de rozmarin le-am dat prin zahar pudra.

Tortul cu fructe de padure se da la rece pentru cateva ore.

Culorile obtinute la creme sunt intense si gustul e unul fructat. Per ansamblu e un tort usor din care poti manca o feliuta fara sa simti ca e prea mult.

Sa aveti un an bun si colorat!

 

 

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *