C

Cum e sa fii blogger culinar- marturisiri dupa sapte ani de blog

Cum este sa fii blogger culinar?

V-ati pus vreodata intrebarea asta sau alte intrebari legate de activitatea in online sau in viata reala unui food blogger?

Viata unui food blogger este faina tare, dar vine la pachet si cu bune si cu rele.

Au trecut sapte ani de cand blogul Prajiturici si altele a intrat timid in online, fara ca eu sa stiu aproape nimic despre ce inseamna asta.

Povestea pe scurt este ca atunci cand am lansat blogul eram dupa cativa ani grei de stat acasa fara serviciu, dupa o tentativa de a participa alaturi de cineva la deschiderea unei mici afaceri cu prajituri de casa. Totul mergea prost si am cautat sa ma agat de ceva care sa ma ajute sa trec prin perioada asta, dar mai ales sa castig niste bani. Nu, nu mi-am facut blog sa castig bani. Banii speram sa-i fac din prajituri.

In august 2011 mi-am facut o pagina de Facebook unde postam initial poze de prajituri. Ulterior scriam si retete  daca mi le cerea cineva. Postarile aveau impact, primeam multe comentarii (ca asa era atunci pe Facebook) si reactii pozitive.  Abia in ianuarie 2012 mi-am facut un blog. Habar nu aveam ce inseamna asta si nici macar nu am fost in stare sa-l fac singura.

Nu stiam nimic despre munca de blogger, despre continut, prelucrare poze, promovare. Totul a fost dobandit din mers, cu multa munca, cu ore si ore petrecute in online si incercand sa inteleg cum functioneaza lumea asta. Asta nu inseamna ca am si reusit mereu, inca mai am multe de inteles si de invatat.

Urmand o latura umoristica sa spunem ca avantajele unui blogger culinar ar fi:

  • primesti produse gratis spre testare, adica ai acces la multe produse pe care nu le-ai fi cumparat
  • poti participa la campanii faine care presupun iesiri, cunoasterea unor oameni noi, legarea de prietenii
  • primesti de la prieteni cadouri care au legatura cu pasiunea ta: farfurii, oale, ingrediente, prosopele etc.
  • daca muncesti mult, faci treaba asa cum trebuie si mai esti si norocos ai putea castiga si bani, dar nu din prima…si poate chiar nici din a doua
  • iti faci programul cum vrei tu, dar mai ales dupa soare ca sa faci niste poze faine
  • participi la tot felul de evenimente misto unde mananci si bei gratis
  • nu prea ai cum sa te plictisesti

Avem si dezavantaje:

  • multa lume nu va intelege cu ce te ocupi. Inca mai sunt persoane care imi pun intrebari deoarece sunt curiosi cum imi castig concret banii
  • esti asa de pasionat incat aproape toti banii pe care trebuiai sa-i cheltui pe parfumuri, rochite si cercei se duc pe carti, propsuri, otet balsamic, pastai de vanilie sau prepelite
  • vei primi multe mailuri (bine, nu de la inceput) de la agentii sau potentiali clienti care spera sa lucrezi mai mult barter
  • vei investi mereu in : intretinerea siteului, promovare, aparatura foto, etc
  • meseria de blogger inca nu exista in nomenclatorul meseriilor

 

Una peste alta mie imi place ce fac si imi place mult de tot. Desi a fost un drum cam  lung si destul de anevoios ma bucur ca in sfarsit fac lucrurile pe sufletul meu. Si cam tot ce fac se invarte cumva in jurul mancarii.

Asadar hai sa vorbim si de bucuriile personale de blogger culinar in cei sapte ani care au trecut. Am sa incerc sa le iau cumva in ordine cronologica, dar tot cu liniuta :

  • primele experiente faine le-am trait sub umbrela Electrolux. Carmen Georgescu ne-a unit ca grup, a facut posibil sa ne cunoastem intre noi. Asadar sunt recunoscatoare pentru participare la : Taste Festival  la Roma, Tur gastronomic+eveniment Gastro Art sub indrumarea celebrului chef Victor Segal, la Budapesta, intalnirile Passion 4 cooking de la Bucuresti
  • mi-am facut multi prieteni faini, bloggeri culinari din intreaga tara, bucatari sau oameni pasionati ce respecta mancarea
  • alaturi de alti bloggeri am gatit la Casa Regala din Bucuresti, iar Principesa Margareta a servit fursecurile mele cu ghimbir copiilor participanti in cadrul unei seri de povesti
  • am inceput sa fac ateliere de gatit pentru copii si de atunci au trecut cinci ani, in care cred ca am tinut sute de ateliere in Iasi, dar si in alte locuri din tara.
  • am devenit ambsador Food Revolution Community pentru Romania, in cadrul asociatiei lui Jamie Oliver si am organizat patru editii de Food Revolution Day in Iasi
  • am devenit membru activ Slow Food Iasi si impreuna cu Adela si Roxana am tinut renumitele ateliere de educatie gastronomica “In what sense”, iar in 2016 am facut parte din delegatia Romaniei la Terra Madre-Salone del Gusto
  • am testat sute de retete si ingrediente
  • am organizat Saptamana Restaurantelor la Iasi
  • am participat la emisiuni Tv si radio
  • am fost speaker la Food Bloggers Conference
  • am participat la zeci de campanii dragute si evenimente
  • una dintre bucuriile mele speciale este ca impreuna cu alte 12 bloggerite din intreaga lume am contribuit cu retete din Bucovina mea draga la aparitia cartii “Taste of the Place” din Statele Unite ale Americii
  • am fost inclusa in proiectul “Selgros Cauta Pasiunea” si timp de doi am am fost aproape  de “Arena Bucatarilor” si “Arena Bucatarilor Juniori”. Toate acestea au dus la aparitia cartii colective de bucate “Arena de acasa -la masa cu bucatarii”
  • impreuna cu patru prieteni am infiintat Asociatia “Convivia”Iasi cu scopul de a contribui la educatia pentru hrana si gust si un stil de viata sanatos
  • anul trecut am fost cooptata in proiectul “Bucataria Hoinara”, proiect ce se va incheia in 2019

 

Cam asta e.

Cred mult ca pe langa munca si daruirea mea am avut norocul sa cunosc oameni minunati ce m-au sustinut si au crezut in mine. De asemenea a fost si dramul ala de noroc, dar mai ales ati fost voi, oamenii care intrati aici si ma urmariti.

Aceasta cifra magica trebuia cumva sarbatorita si prin rasplatirea urmaritorilor de Prajiturici. Cei de la Diqis, vechi si buni colaboratori ofera un minunat serviciu de masa Modena Corelle  format din 12 piese.  Aceste piese sunt cu viata lunga datorita sticlei Vitrelle, rezistenta la lovituri si zgarieturi. Farfuriile nu se sparg daca le scapi din greseala, nu se ciobesc, nu se zgarie de la cutit si sunt extrem de usoare. Serviciul de masa Corelle este durabil si rezistent si poate fi curatat si in masina de spalat vase. Poate fi folosit in cuptorul cu microunde si in frigider. Culoarea nu se sterge si nu se zgarie, la fel si modelul.

Pentru a intra in posesia lui trebuie sa intrati pe contul de Instagram.

7 ani de Prajiturici sunt redati in acest frumos clip facut de Andrei Ignia.

Va multumesc!

CategoriesParticipari
  1. Simona Georgescu says:

    Felicitări!! Eu sunt un blogger mic mic, dar fac totul cu mare drag. Chiar dacă am o slujbă care nu are nici o legătură cu gătitul îmi găsesc de cele mai multe ori timp să testez o rețetă nouă… Mult succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *