Eclerele sunt cunoscute si iubite de toata lumea. Eu am o relatie speciala cu aceste prajituri deoarece in adolescenta le faceam deseori. Cu ele mi-am inceput cumva drumul …prajituricilor.
Tot de atunci folosesc aceeasi reteta si sper sa va prinda bine si voua. Este o reteta clasica de aluat oparit pentru coji, crema de vanilie pentru umplutura si glazura de ciocolata.
Nu este o reteta grea, doar ca trebuie respectate gramajele si mai ales regulile de coacere.
Ingrediente aluat eclere reteta clasica:
- 3 oua
- 100g unt
- 125g faina
- 250ml apa
- un strop de sare
Ingrediente crema de vanilie:
- 3 galbenusuri mari
- 100g zahar
- 700ml lapte
- 1 pastaie vanilie (sau o lingura extract de vanilie)
- 100g unt 80% grasime
- 75g faina
- 2linguri amidon
Ingrediente glazura de ciocolata:
- 100g ciocolata (peste 50% cacao)
- 4 linguri lapte
- optional: zmeura, fulgi de ciocolata
Mod de preparare eclere reteta clasica:
Prima data trebuie sa pregatim cojile pentru eclere.
Pornim cuptorul la 200grade Celsius si tapetam tava de la aragaz cu hartie de copt
Cantarim untul, apa si faina.
Intr-o cratita de inox cu fund dublu (sau ceaun) punem apa, untul si sarea. Punem oala la foc potrivit si atunci cand untul s-a topit si apa incepe sa clocoteasca, turnam faina dintr-o data. Amestecam energic cu o lingura de lemn pana ce aluatul se dezlipeste de pe peretii oalei si se aduna ca o mamaliga. Inchidem focul, dam oala de-o parte si amestecam usor pana ce aluatul s-a racorit bine.
Apoi adaugam ouale, pe rand, cate unul. Nu adaugam alt ou pana ce oul de dinainte nu a fost bine incorporat in aluat.
Acesta este aluatul oparit pentru eclere. Dupa adaugarea oualor aluatul va deveni mai lipicios.
Aluatul pentru eclere se toarna intr-un pos (sau punga) si apoi se pune in tava sub forma unor bastonase. Este musai sa lasati spatiu intre bastonase deoarece acestea vor creste destul de mult la coacere.
Pentru o fata mai aratoasa puteti folosi un dui zimtat la pos.
Tava se da in cuptorul preincalzit. In primele 15-20 de minute nu deschideti usa cuptorului sub nici o forma. Eclerele se coc cca. 20-25 minute. Ele trebuie sa fie crescute, usor rumenite si cu interiorul gol.
Cojile de eclere se scot pe gratar si se lasa la racit. Inainte de umplere se taie in doua parti cu un cutit cu lama bine ascutita.
Mod de preparare crema de vanilie pentru eclere reteta clasica:
Pastaia de vanilie se taie cu un cutit bine ascutit si se scoate miezul. Acesta impreuna cu coaja ramasa de la pastaie se pun in lapte. Cratita cu lapte se pune la foc mic pana ce da in clocot.
Galbenusurile se amesteca cu zaharul, faina si amidonul cu ajutorul unui tel. Deasupra se toarna cate putin laptele clocotit si strecurat printr-o sita. Compozitia se amesteca cu telul si se pune iar la foc mic.
Crema de vanilie se amesteca incontinuu cu telul, pana ce aceasta se ingroasa. Crema se lasa la racit, apoi se pune in pos si se umplu eclerele.
Mod de preparare glazura de ciocolata:
Ciocolata se topeste la bain marie. Asta inseamna ca punem la foc mic o craticioara cu putina apa, iar deasupra punem un bol metalic sau de sticla. Bolul nu trebuie sa atinga apa.
In bol punem ciocolata rupta bucatele si laptele. Amestecam usor ciocolata cu o spatula de silicon pana ce aceasta devine lichida. Important este ca focul sa fie mic.
Eclerele se umplu cu crema de vanilie si apoi se glazureaza cu ciocolata.
Putem sa le decoram cu zmeura, capsuni, fulgi de ciocolata sau orice va place.
Aceste minuni dulci se afla deseori pe masa noastra ceea ce va doresc si voua.
Pentru alte variante delicioase va recomand si eclerele cu crema de cafea a Laurei Adamachi.
Spor la prajiturit!