P

Paine cu lapte impletita in trei

Pentru Sarbatorile de Paste puteti incerca  o paine cu lapte impletita in trei.  Pe la mine in Bucovina i se mai spune colac, dar de cele mai multe ori colacul are forma rotunda.

Indiferent de forma, gustul unei paini framantate cu lapte este tare bun. De regula este o paine pufoasa asemanatoare unui cozonac.

Ingredientele folosite sunt la indemana si de calitate. Pe langa laptele care face treaba buna la painea asta, am ales si uleiul Spornic Premium High Oleic. Uleiul  High  Oleic  provine  de  la  un  soi  special  de  samanta  de  floarea-soarelui,  care  poarta numele de “High Oleic”. Acesta are un continut ridicat de acid oleic – minim 75% (acid gras mononesaturat = Omega 9).

Este potrivit pentru procese de gatire repetata, la temperaturi foarte ridicate, pentru un timp de rumenire scazut. Insa poate fi utilizat cu succes in orice tip de preparate – salate, preparate gatite la cuptor, fripte, prajite etc.

Beneficiile uleiului High Oleic:

– continut ridicat de acizi grasi sanatosi – Omega 9 (minim 75%)

– punct de fumegare foarte ridicat = stabilitate la temperaturi foare ridicate

– rezistenta superioara la oxidare si rancezire

–  versatilitate in utilizare = pastreaza gustul si mirosul neschimbat in cazul proceselor de prajire repetata (nu imprumuta gustul/mirosul de la un preparat la altul)

Ingrediente:

  • 600g faina alba 000
  • 1 ou intreg + 1 galbenus
  • 50ml ulei Spornic Premium
  • 350ml lapte
  • 40g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 ou pt uns
  • mac

Mod de preparare paine cu lapte impletita in trei:

Faina se cerne printr-o sita si se adauga sarea.
Drojdia se dizolva cu putin lapte cladut si o lingura de zahar. Aceasta se toarna peste faina impreuna cu oul intreg si galbenusul.

Ingredientele se amesteca usor cu mana si in acelasi timp se adauga laptele caldut. Acest aluat se framanta usor apoi se adauga uleiul cate putin.

Framantarea trebuie sa dureze cca 10 minute.

Aluatul  se acopera cu un servet si se lasa la crescut intr-un loc caldut cca.45-60 de minute.

Dupa ce creste aluatul aprindem cuptorul la 200 grade Celsius si pregatim o tava dreptunghiulara. Aceasta poate fi unsa cu putin ulei sau poate fi tapetata cu hartie de copt.

Aluatul se transfera pe blatul de lucru si se imparte in trei partie egale. Fiecare parte de aluat se modeleaza cu putin ulei in forma de bagheta. Cele trei parti se impletesc. Painea se ia cu ambele maini pe dedesubt si se aseaza in tava. Se mai lasa la crescut in tava macar 15-20 de minute.

Inainte de a da tava la cuptor painea impletita se unge cu ou si se presara cu mac.

Ea se coace la 200 grade Celsius in primele 15 minute, apoi se reduce temperature la 180 grade Celsius. O data cu reducerea temperaturii punem peste paine si o hartie de copt pentru a nu se arde deasupra.

Dupa coacere painea se scoate din tava si se lasa la racorit pe un gratar sau fund din lemn. Atunci cand este proaspata se taie mai greu, deci rupeti cu mana!
Pe langa o paine grozava veti avea parte si de un miros de vis in casa, un miros din ala ce te duce instant in copilarie.

Sper sa incercati aceasta reteta de paine cu lapte impletita in trei pentru masa de Paste si poate chiar sa incercati acest ulei romanesc de calitate, sustinand astfel producatorii romani.

Va las si reteta de paine fara framantare si dospire la rece.

Uleiul Spornic Premium a fost lansat  in  anul  2015  a  fost  fiind  primul  ulei  100%  High  Oleic  imbuteliat  din Romania de catre Prutul, companie suta la suta romaneasca. Fabrica de ulei Prutul din Galati este fabrica cu cea mai indelungata traditie in productia de ulei vegetal din Romania (din 1893), anul trecut fabrica a aniversat 125 de ani de existenta. Materia  prima  (floarea-soarelui)  pe  care  o  foloseste  la  productia  uleiurilor   vegetale provine de la fermierii romani din intreaga tara, pe care o achizitioneaza direct de la acestia.

Spor va doresc!

 

 

0/5 (0 Reviews)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *