M

Mere in pijamale cu sos de vanilie

Mere in pijamale cu sos de vanilie…va pune pe ganduri numele asta?

Dupa cum bine v-am obisnuit retetele mele pentru Selgros Romania sunt destinate copiilor. Si de data asta ne spalam bine pe maini si intram cu copiii in bucatarie pentru ca aici e loc magic pentru cunoastere.

De data asta am ales un desert cu fructe, cu nume hazliu si gust de toamna. Merele in pijamale au cateva etape distincte de preparare asa ca nu va exista plictiseala.

Ingrediente pentru  4 persoane:

  • 4 mere
  • 2 oua
  • 250ml lapte
  • 50 g unt topit
  • 250 g faina
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 1 strop sare

 sos de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 300ml lapte
  • 2 linguri rase faina (amidon)
  • 50g zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie

Cum se prepara mere in pijamale cu sos  vanilie:

Prima data pregatim aluatul in care vom tavali feliile de mere. Este un aluat asemanator celui pentru clatite, doar ca un pic mai gros.

Se amesteca cu telul ouale, faina, sarea si laptele astfel incat sa nu faca cocoloase. La sfarsit se incorporeaza untul topit si aluatul se da la rece.

Pentru sosul de vanilie punem laptele la foc mic. Separat amestecam galbenusurile cu zaharul si vanilia. Cand laptele s-a infierbantat se toarna cate putin peste compozitia cu oua. In acest timp se amesteca cu telul si apoi se aseaza la foc mic. Se amesteca incontinuu cu telul pana se ingroasa putin, avand consistenta unei smantani.  La sfarsit, dupa ce se inchide focul se adauga extractul de vanilie.
Sosul de vanilie se racoreste amestecand din cand in cand pentru a nu face pojghita deasupra. Ca sa evitam formarea pojghitei punem  deasupra sosului o folie de plastic.

Il dam la rece pana la servire.

Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim o tava cu hartie de copt .

Merele folosite trebuie sa fie potrivite ca marime si fara urme de lovituri. Ele se spala sub jet de apa, se sterg si li se scot cotoarele astfel incat sa ramana intregi. Nu se curata de coaja.

Operatiunea se face cu un dispozitiv special. Daca nu aveti asa ceva folositi un cutit cu lama ingusta si bine ascutita.

Merele se taie felii cu o grosime de cca. 0,5 cm si se presara cu scortisoara macinata. Fiecare felie de mar se da prin aluat si se aseaza in tava.
Tava merge in cuptorul preincalzit si se lasa cca.20-25 de minute, cat merele se inmoaie si aluatul se rumeneste putin.


Daca aveti cuptor electric puteti  pune doua tavi odata deoarece nu incap toate feliile intr-o singura tava.
Teoretic reteta merelor in  pijamale se facea prin prajire. Eu am ales varianta la cuptor deoarece este mult mai sanatoasa si potrivita pentru copii.

Asezam in forma de turnulet feliile de mar, turnam putin sos de vanilie si decoram cu frunzulite de menta.


Acest desert este delicios si distractiv deopotriva, asta pentru ca pijamalele…starnesc rasul. Va invit si la niste mere umplute cu nuci si dulceata si coapte, la fel de bune.

Spor la prajiturit!

CategoriesAlte dulciuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *