T

Tort cu crema de zahar ars

Duminica asta ne-am bucurat de un tort cu crema de zahar ars. Clasica crema de zahar ars combinata cu un blat de pandispan fac o treaba foarte buna.

Asta pentru ca pandispanul se insiropeaza usor din zeama lasata de crema si formeaza un tot delicios.

Tortul se face relativ simplu, doar ca este nevoie de ceva timp, adica nu ne putem infrupta din el imediat . Am ales sa-l fac seara si asta inseamna ca nu am fotografii de la etapele intermediare. Incerc insa sa va las toate detaliile necesare pentru o reusita sigura.

Ingrediente crema de zahar ars:

  • 7 oua
  • 300 g zahar
  • 1 l lapte

Ingrediente blat:

  • 4 oua
  • 100g zahar
  • 120 g faina
  • un strop sare

Decor:

  • 100g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • decoratiuni din zahar

Prepararea pas cu pas:

Mod de preparare tort cu crema de zahar ars:

Pregatim o cratita de inox sau emailata. Pentru aceasta reteta nu se foloseste forma de tort deoarece e ceva mai complicat la preparare.

In cratita caramelizam 150g zahar, la foc mic. Atunci cand s-a format caramelul si are o culoare aramie (nu mai inchisa) oprim focul si rotim cratita astfel incat caramelul sa se distribuie pana la jumatatea peretilor.

Cratita se lasa la racit.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Ouale se mixeaza cu 150g zahar pana se omogenizeaza bine, apoi se toarna laptele si se amesteca bine.

Aceasta compozitie se toarna in cratita cu caramel. Cratita cu caramel trebuie sa fie rece.

Cratita in care am pus compozitia se pune intr-o tava putin inalta (sau o cratita mai mare) in care s-a pus apa rece de doua-trei degete inaltime. Se aseaza in cuptor pentru cca 35-40 de minute. Daca apa din tava scade se completeaza cu apa rece.

In timpul asta pregatim pandispanul clasic. Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana compozitia se albeste si creste in volum, adica macar vreo 5-6 minute. Faina se adauga cate putin si se incorporeaza cu o spatula cu miscari de jos in sus.

Cand deasupra cremei s-a format o crusta (adica crema e aproape gata) se toarna compozitia de pandispan si se mai lasa la cuptor cca. 15 minute. Sa stiti ca sub acea crusta compozitia e oarecum lichida. Ea se va intari abia dupa racirea completa.

Eu am facut tortul seara si l-am lasat la temperatura camerei pana dimineata. Dimineata l-am rasturnat dintr-o miscare pe un platou intins.

Pentru decor am folosit niste smantana din care am facut frisca prin mixare. Nu am adaugat zahar la frisca deoarece tortul este destul de dulce. Din putin zahar ars am incercat sa fac niste decoratiuni, dar nu prea stapanesc aceasta tehnica.

Tot din gama torturilor cu zahar ars va recomand si tortul Krantz.

Spor la prajiturit!

 

 

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *