T

Tort cu crema de vanilie si fructe de padure

Orice eveniment din familie merita sarbatorit si noi am facut-o cu un tort cu crema de vanilie si fructe de padure.

Ziua lui Matei in vreme de Coronavirus a dus la tortul asta destul de micut, dar tare gustos de altfel. Noroc ca aveam prin casa cate ceva si am gasit si capsuni proaspete.

Tortul cuprinde un blat, doua tipuri de crema si glazura, adica murdarim cateva cratite si boluri, dar la sfarsit ne bucuram de un tort colorat si bun.

tort cu crema de vanilie si fructe de padure

Preparare pas cu pas tort cu crema de vanilie si fructe de padure

Ingrediente blat:

  • 3 oua
  • 90g zahar
  • 90g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente crema fructe de padure:

  • 250g mascarpone
  • 200g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 250g fructe de padure
  • 50g zahar

Ingrediente crema de vanilie:

  • 3 galbenusuri
  • 400ml lapte
  • 2 linguri faina
  • 50g zahar
  • 1lingurita extract de vanilie

Glazura:

  • 100g ciocolata (peste 50% cacao)
  • 50ml lapte
  • 250g capsuni
tort cu crema de vanilie si fructe de padure

Mod de preparare:

Tortul va avea un singur blat, doua tipuri de crema si o glazura.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o tava rotunda cu fund detasabil cu un diametru de 24cm. Aceasta se tapeteaza cu hartie de copt.

Blatul este un pandispan simplu din trei oua. Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana cresc mult in volum si capata o culoare albicioasa. Se adauga faina cate putin amestecand usor cu o spatula de jos in sus cu miscari circulare.

Compozitia obtinuta se toarna in tava si se da la cuptor pentru cca. 10 minute. Foaia de pandispan trebuie sa fie usor rumenita, coapta si nu uscata.
Se scoate din tava si se lasa la racorit pe un gratar. Cand este rece se pune iar in tava deoarece asa vom monta tortul.

Preparare creme

Prima crema este cea de vanilie.

Galbenusurile se amesteca impreuna cu zaharul si faina. Laptele se pune la foc mic si atunci cand este ferbinte se toarna cate putin peste prima compozitie. Se amesteca mereu cu telul. Compozitia obtinuta se pune la foc si se amesteca mereu pana se ingroasa si se tine de tel. Se ia de pe foc si se amesteca din cand in cand pentru a se racori. Se adauga extractul de vanilie si crema de vanile se toarna peste foaia de pandispan.

Tava se da la rece.

A doua crema este cea de fructe de padure.

Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana se intareste. Smantana trebuie sa fie rece si sa fi stat cel putin doua ore inainte in frigider. Aceasta se amesteca cu mascarponele si cu fructele de padure. Daca folositi fructe de padure congelate atunci dezghetati-le inainte si inlaturati zeama ramasa. Aceasta poate fi folosita la insiropat foaia. (eu nu prea insiropez foile de tort, dar stiu ca multa lume adora torturile insiropate).
Crema cu fructe de padure se distribuie peste crema de vanilie. Se niveleaza usor cu o spatula de patiserie.

Ultimul strat este dat de glazura de ciocolata.

Ciocolata se rupe bucatele si se pune intr-o cratita mica impreuna cu laptele. Ea se va topi la bain marie (baia de aburi), nu la foc direct. Se amesteca mereu pana s-a topit complet si continuam amestecarea pana se racoreste putin.

Ciocolata topita se pune intr-un pos (sau o punga mai tare) si se decoreaza tortul. Se adauga capsunile proaspete si cateva din cele congelate.

tort cu crema de vanilie si fructe de padure

Tortul se da la rece pentru cel putin o ora inainte de a fi mancat si scos din tava in care a fost montat.

Asadar un tort relativ simplu si frumusel ca aspect. Daca v-a placut poate il incercati.
Gasiti si alte retete la categoria torturi.

Spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie
  1. Militaru Ecaterina says:

    Dacă se folosesc fructe de padure congelate trebuie neapărat preparate nu scursa zeama deoarece este risc de hepatita A!! Se amesteca 400 gr fructe congelate cu 50 gr zahar și 2 linguri de amidon (amidonul amestecat cu putina apa sa se dizolve). Nu fructele dezghetate și scurse!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *