Saptamana trecuta am testat un cozonac fara zahar. De obicei cozonacul reprezinta un desert in sine si multa lume si-l doreste foarte dulce.

cozonac fara zahar

Mie imi plac cozonacii cu un gust dulce moderat, dar cu multa nuca. Azi vom vorbi insa de un cozonac in care am folosit doua produse obtinute din extract din frunze de Stevia Rebaudiana: un indulcitor si o crema tartinabila cu cacao si alune de padure, fara zahar adaugat, ulei de palmieri sau aditivi, ambele de la Sweeteria.

Asadar un cozonac cu mai putine calorii, pufos si cu gust usor de ciocolata.

Preparare pas cu pas cozonac fara zahar

Ingrediente aluat:

  • 500g faina
  • 3 galbenusuri
  • 2 linguri Dulcisor (indulcitor natural pe baza de Stevie)
  • 75g unt
  • 300 ml lapte
  • 25g drojdie
  • 1/4 lingurita sare
  • 1/2 lingurita coaja de lamaie

Umplutura :

  • 1/2 borcan Greentella (un fel de nutella fara zahar)
  • 200g nuci macinate

Décor:

  • 1 galbenus
  • 1 lingura fulgi de migdale

Mod de preparare:

Incalzim laptele si topim untul.

Pentru reusita cozonacilor, ca regula generala este cernerea fainii de doua, trei ori. Operatiunea asta aereaza faina si ajuta la formarea unui aluat perfect.

Intr-un lighenas punem faina cernuta si adaugam sarea, drojdia dizolvata in putin lapte caldut, Dulcisorul si galbenusurile de oua. Incepem sa amestecam cu mana si turnam cate putin lapte caldut (nu fierbinte), usor pana se incorporeaza ingredientele.

Peste acestea punem coaja de lamaie rasa si turnam cate putin din untul topit. Framantam si tot adaugam cate putin unt pana ce il incorporam in totalitate.

Aluatul se framanta cca.zece minute. Se acopera cu un servet curat sau o folie de plastic si se lasa la dospit cca. 30-45 minute.

Aprindem cuptorul la 200 grade Celsius. Pregatim o tava de cozonac pe care o tapetam cu hartie de copt sau o ungem bine cu unt sau ulei si o presaram cu faina.

Pe o planseta presarata cu putina faina se taie aluatul in doua parti egale.

Fiecare parte de aluat se va trasforma intr-o foaie dreptunghiulara pe care o intindem cu sucitorul. Pe foaie se intinde un strat subtire de greentella peste care se presara nuci macinate tot intr-un strat subtire. Intinderea se face mai usor daca aveti o spatula de patiserie. Aluatul se ruleaza strans.

cozoanc fara zahar

Dupa ce am obtinut doua rulouri le impletim intre ele si punem cozonacul in tava. Il lasam asa cca.15 minute apoi il ungem cu galbenus de ou peste care presaram niste fulgi de migdale. Puteti sa folositi mac, nuci sau sa-l lasati simplu.

cozonac fara zahar

Coacerea cozonacului

Cozonacul se pune la copt in cuptorul preincalzit la 200 grade Celsius timp de 15 minute, apoi se reduce temperatura la 180-175 grade si se mai lasa la copt cca.30-35 de minute. Inainte de a scadea temperatura punem si o hartie de copt deasupra pentru a evita rumenirea puternica.

Cozonacul copt se scoate din tava si se lasa pe un gratar la racorit. Preferabil ar fi sa-l taiati dupa racire. Noi nu am rezistat tentatiei si l-am mancat caldut, de aceea si feliile din fotografie sunt putin turtite.

cozonac fara zahar

Gustul este bun, dulcele este foarte discret, iar aroma greeentellei intregeste gustul final.

Asadar se poate si cozonac fara zahar, un cozonac dietetic pentru pentru persoanele care tin regim, diabetici sau oricare dintre noi.
Daca va doriti un coznac ceva mai dulce puteti consulta si reteta de coznac cu nutella si nuci.

Spor la prajiturit si Sarbatori cu bine!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *