P

Panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

Inceputul de vara destul de ploios a inceput cu un desert delicios: panna cotta cu infuzie de soc si capsuni.

Este sezon de capsuni, iar socul inflorit te imbie de peste tot. Puse impreuna aceste doua ingrediente dau un gust tare bun.

Reteta e oarecum o varianta de la reteta mea de panna cotta cu sos de ciocolata doar ca am redus putin cantitatea de gelatina si am scos laptele folosind doar smantana pentru frisca. Sunt multumita de rezultat. Mi se pare ca a iesit ceva mai cremoasa si mai fina.

panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

Preparare pas cu pas panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

Ingrediente:

  • 500ml smantana lichida pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 75g zahar
  • 6g gelatina granulata
  • 4 flori mari de soc

Sos de capsuni:

  • 300g capsuni
  • 50g zahar
  •  1 floare soc

Mod de preparare:

Smantana si zaharul se pun intr-o craticioara de inox cu fund dublu. Se amesteca usor pana ce zaharul s-a dizolvat si compozitia devine fierbinte si ajunge la punctul de fierbere.

panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

In acel moment se ia de pe foc si se pun florile de soc. Se acopera vasul si se lasa macar 15 minute la infuzat. Nu uitati sa verificati ca floare de soc sa fie curata, fara insecte sau impuritati.
Dupa infuzare floarea de soc va deveni maronie din cauza temperaturii ridicate. Compozitia se strecoara printr-o strecuratoare/sita.

Gelatina se pune la hidratat cu 60ml apa rece intr-un vas metalic mic. Eu de obicei folosesc un ibric. Dupa cca.5 minute, cand gelatina s-a umflat  se inmoaie la bain marie (la abur) si apoi se amesteca cu compozitia de smantana.

Compozitia se toarna in recipiente mici (cupe, pahare, borcanase) si se dau la frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte. Eu am turnat in sase cupe.

panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

Sosul de capsuni nu este chiar un sos. Capsunile spalate, scurse, curatate si taiate in doua sau patru daca sunt mai mari se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul. Craticioara se pune la foc mic si se lasa cca 2-3 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Nu uitati sa amestecati in acest timp.

Va rezulta o compozitie in care capsunile sunt semifierte si cu gust intens. Se lasa la racorit apoi se distribuie uniform in cupele cu panna cotta. Daca doriti un strat mai gros de capsuni atunci mariti cantitatile.

Desertul se da iar la rece pentru cca.30 de minute.

panna cotta cu infuzie de soc si capsuni

Panna cotta cu infuzie de soc si capsuni se decoreaza cu floricele de soc si…treaba-i gata. Aroma de soc se simte subtil abia la sfarsit, dupa explozia de parfum a capsunelor.

O reteta asemanatoare, dar putin diferita gasiti La Prajiturela.

Spor la gatit si nu uitati de ingredientele de sezon!

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *