Tocmai am terminat un curs de bucatar si una dintre retetele pe care mi le-am dorit sa le invat ca la carte a fost supa de ceapa.
Supa de ceapa este o reteta frantuzeasca, cu ingrediente simple, dar cu ceva atentie si timp de preparare. Din punctual meu de vedere este o reteta perfecta pentru sezonul rece .
Desi mai am o reteta asemantoare pe blog, varianta asta e mai elaborata si mai buna.
Preparare pas cu pas supa de ceapa-reteta frantuzeasca:
Ingrediente:
- 800g ceapa
- 800ml stock (supa) de carne sau legume sau chiar apa
- 100g unt (peste 80% grasime)
- 50 ml coniac
- 25g faina
- 50ml smantana
- sare/piper
- 8 felii de bagheta
- 150g cascaval
Mod de preparare:
Ceapa se curata de coaja, se spala sub jet de apa, se taie in jumatati si apoi se feliaza in felii subtiri, daca se poate cat de cat egale. La mine e mai greu cu egalitatea, dar ma straduiesc.
Trebuie sa stiti ca gustul supei de ceapa difera in functie de ceapa folosita.
Intr-o tigaie inalta si cu fund dublu se pune untul la topit, la foc mic. Se amesteca si se asteapta pana ce untul capata o culoare maronie (beurre noisette). Atunci se adauga ceapa si se amesteca astfel incat sa treaca toata prin untul topit. Deasupra se toarna cca.50 ml supa in care s-a adaugat coniacul si putina sare.
De acum urmeaza caramelizarea cepei si asta dureaza. Sunt retete la care se sta cate 2 ore. Noi o facem mai rapid, dar ceva tot avem de amestecat. Focul va fi mic spre mediu. Nu va departati de tigaie, ci amestecati din cand in cand.
Cand lichidul s-a evaporat si tigaia incepe sa sfaraie mai turnam putina supa si tot asa cam in trei-patru reprize. Ceapa trebuie sa devina moale, aproape pastoasa si sa fie caramelizata. Treaba asta dureaza cca. 40 de minute.
In acest moment este timpul sa adaugam ce ne-a mai ramas din supa (cam jumatate din cantitatea initiala). Aceasta se amesteca cu smantana in care s-a incorporat in prealabil faina. Partea asta cu smantana si faina este cumva optionala. Merge si fara daca nu va place.
Dupa ce am turnat supa se mai lasa cat sa dea cateva clocote. Se definitiveaza gustul cu sare si piper negru proaspat macinat. Supa trebuie sa fie destul de deasa, dar sa aiba si ceva lichid. Daca vi se pare ca nu are suficient mai adaugati chiar daca va fi o cantitate mai mare decat cea postata la ingrediente.
Pregatirea feliilor de bagheta:
Inainte de asta este bine sa fi pregatit feliile de bagheta. Feliile de bagheta se presara cu cascaval ras (jumatate din cantitate) si se gratineaza la 150 grade Celsius vreo 10-15 minute, la functia grill. Pentru ca mie imi place cu o paine mai uscata am prajit painea inainte si am gratinat-o cat sa se topeasca cascavalul.
Gratinare:
Inainte de servire supa de ceapa se pune in vase ramekin (vase rezistente la cuptor). In fiecare vas se pune o felie de paine gratinata, apoi supa, iar deasupra alta felie de paine gratinata. Se mai presara si restul de cascaval si se dau la cuptor, la 160-170 grade pentru cca. 5-10 minute. Teoretic supa trebuie sa ajunga la temperatura de fierbere in cuptor.
Supa de ceapa se serveste fierbinte si este delicioasa!
Daca va place bucataria frantuzeasca atunci va las si reteta de Coq au vin si Boeuf Bourguignon.
Bon appetit!