Imi place sa ma joc cu aluatul in diferite forme si combinatii, iar aceasta lipie cu zaatar este absolut minunata si trebuie incercata. O sa vedeti ca va veti indragosti de ea si sigur veti repeta.

Lipia cu zaatar este de fapt o paine manakish, o paine libaneza delicioasa. Reteta este cu inspiratie de pe blogul Anason cu lapte si tot acolo gasiti mai multe detalii legate de istoria acestei paini.
Pentru cine nu stie, zaatarul este un mix de plante aromatice (oregano, maghiran, cimbrisor) cu seminte de susan, sumac si sare. Se gaseste de obicei in magazinele de condimente, dar a aparut si in supermarketuri.

lipie cu zaatar

Cum se face o lipie cu zaatar:

Ingrediente 4 bucati:

  • 350g faina
  • 150g iaurt
  • 125ml apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • 8g drojdie uscata
  • 1/2 lingurita sare
  • 15 ml ulei

Ingrediente topping

  • 30ml ulei de masline
  • 2 linguri zaatar
  • Sare

Mod de preparare:

Intr-un bol mic se pune apa calduta, zaharul si drojdia uscata. Se amesteca usor si se lasa cca.10 minute, adica atat cat este necesar pentru a creste usor.
Intr-un bol mare punem faina, sarea, iaurtul, uleiul de masline si drojdia. Amestecam bine pana formam aluatul si apoi framantam cca 5-7 minute.
Aluatul se acopera cu un servet si se lasa la crescut, intr-un loc caldut cca.60 de minute.

Pe o planseta presarata cu faina se imparte aluatul in patru bucati egale. Acestea se intind cu sucitorul in ce forma dorim si se aseaza pe o hartie de copt . Eu le-am facut lunguiete, dar le puteti face rotunde sau chiar puteti imparti aluatul in parti mai mici.

lipie cu zaatar

Cuptorul se porneste la 240 grade Celsius si punem si tava inauntru pentru a se infierbanta bine. Cand s-a ajuns la temperatura dorita se transfera rapid hartia de copt cu tot cu lipii. Acestea se coc timp de 4-5 minute.
Pentru cantitatea asta de aluat lipiile se coc in doua transe.

lipie cu zaatar

Lipiile se scot pe o planseta de lemn si se taie in forme mai mici sau se rup cu mana. Se mananca alaturi de humus, salate, supe, sosuri, preferabil in varianta calda. Sunt foarte bune si reci, doar ca se mai intaresc putin.

Pentru inspiratie va las si reteta de paine naan, la fel de buna, dar putin altfel.

Spor la gatit!

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *