A

Alivanca sarata cu verdeturi

Alivanca sarata cu verdeturi este sora mai mica a alivancei dulci. Stim ca pe tot teritoriul Moldovei si Bucovinei se pregateau alivenci in mai multe variante: doar cu branza dulce, cu branza dulce si sarata (dar cu zahar) in Bucovina, cu branza dulce si verdeturi ceva mai la sud (in special in sezonul cald).
Acum am incercat o varianta sarata cu verdeturi, iar cineva mi-a spus ca in Rep.Moldova doar asa se face. Sunt tare incantata de ce a iesit si sper sa va placa si voua.

Alivanca sarata cu verdeturi

Eu am mers pe reteta clasica culeasa de Radu Anton Roman la care am adaugat verdeturile si putin praf de copt.

Preparare pas cu pas alivanca sarata cu verdeturi

Ingrediente:

  • 500 g branza de vaci (merge si jumatate branza de vaci/jumatate cas sau telemea)
  • 4 oua
  • 100g smantana grasa
  • 25g unt topit
  • 150g malai (faina de porumb)
  • 50g faina de grau
  • 1 legatura marar
  • 2 fire ceapa verde frageda
  • 2 fire usturoi verde
  • 2 fire busuioc proaspat
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita praf de copt

Mod de preparare:

Verdeturile se spala, se zvanta si se toaca marunt.

Untul se topeste si se lasa la racorit.

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o tava putin inalta si de dimensiuni mai mici tapetand-o cu hartie de copt. Tava mea are 28/18 cm.

Branza de vaci se marunteste intr-un bol mare. Daca folositi si alt tip de branza (cas, telemea) recomand sa o dati pe razatoare. Aceasta se amesteca cu verdeturile tocate, sarea, smantana si untul topit.

Separat se mixeaza ouale la viteza maxima cateva minute pana devin spuma. Se toarna peste branza si se incorporeaza usor.

La final se adauga ingredientele uscate: malaiul, faiana de  grau si praful de copt. Se amesteca doar atat cat sa se incorporeze ingredientele.

Alivanca sarata cu verdeturi

Compozitia se toarna in tava si se niveleaza usor.

Alivanca sarata cu verdeturi se coace in cuptorul incalzit la 180 grade Celsius cca. 40-45 de minute.

Dupa coacere se lasa la racorit in tava, apoi se scoate pe un gratar sau fund de lemn.

Alivanca sarata cu verdeturi

Se serveste calduta cu o lingura de smantana alaturi sau rece in orice moment al zilei. Eu o vad perfecta ca si aperitiv, la micul dejun sau la picnicuri.

Gustul e unul primavaratic si savuros, iar este textura usor cremoasa.

Alivanca sarata cu verdeturi

Spor la gatit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesAperitive Copturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *