P

Prajitura cu foi de miere si crema caramel

Prajitura cu foi de miere si crema caramel este perfecta pentru orice zi de sarbatoare. Foile cu miere de albine sunt foarte versatile si se regasesc in multe retete vechi. Ele se pot umple cu diverse umpluturi, cea mai populara combinatie este cea cu crema de nuci.

De data asta am ales sa folosesc crema caramel deoarece ne cam place caramelul in deserturi.

Prajitura cu foi de miere si crema caramel

Pentru foi am folosit o miere de albine de faneata de la 3Albine, o miere ce provine de la stupine din Romania, nepasteurizata si cu analize detaliate ce atesta natura, puritatea și autenticitatea mierii.

Preparare pas cu pas prajitura cu foi de miere si crema caramel


Ingrediente foi:

  • 2 oua
  • 50ml lapte
  • 100g unt
  • 200g  zahar
  • 4 linguri miere
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 450g faina
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 250g zahar
  • 200g smantana cu peste 30% grasime
  • 100g unt de peste 80% grasime
  • 200g mascarpone

Mod de preparare foi:

Intr-o cratita ceva mai inalta si incapatoare se pun : untul, zaharul, mierea, ouale, laptele, sarea si bicarbonatul.

Cratita se pune la foc mic si se amesteca cu un tel sau spatula. Compozitia se fierbe cca 3-5 minute, pana se capata culoarea unui caramel deschis.
Ea va fi spumoasa si se va ridica mult in oala datorita bicarbonatului.

Se opreste focul si se incorporeaza faina adaugandu-se cate putin si amestecand mereu. Se obtine astfel un aluat lipicios si moale. Aluatul se lasa putin la racorit.

Nu-l lasati sa se raceasca complet deoarece apoi se va intinde greu. Daca e rece in camera lasati aluatul acoperit pentru a nu se raci complet.

Acest aluat se imparte in patru parti egale. Fiecare bucata de aluat se intinde cu sucitorul pe o coala de hartie de copt presarata cu faina. Foaia trebuie sa fie subtire si sa aiba o forma dreptunghiulara cu dimensiuni aproximative de 25/35cm. Ea se transfera cu tot cu hartia de copt in tava.

Prajitura cu foi de miere si crema caramel

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius si foile se coc pe rand cca 5 minute in cuptorul preincalzit. Foile coapte sunt destul de fragile, dar se vor intari imediat dupa racire. Ele trebuie asezate pe suprafete drepte pentru a nu se deforma.

Crema

Pentru crema caramel prima data se caramelizeaza zaharul, la foc mic intr-o cratita de inox cu fund dublu. Cand acesta are o culoare aramie si zaharul este fluid se toarna smantana si se amesteca cu lingura lemn. Se lasa la foc mic si se amesteca pana ce tot zaharul s-a topit si s-a format o compozitie lichida cu consistenta unui sos.

crema caramel

Se lasa putin la racorit si apoi se adauga untul. Se amesteca iar pana ce tot untul s-a topit. Crema se da la frigider pentru cel putin 30-45 de minute.
Dupa ce s-a racit se mixeaza cu mascarponele si se umplu foile.

Prajitura cu foi de miere si crema caramel

Asamblarea prajiturii in foi

Crema de caramel se imparte in trei parti egale si distribuie in mod uniform intre cele patru foi. Dupa ce se adauga cate o foaie se preseaza usor cu mana.

Prajitura cu foi de miere si crema caramel va sta peste noapte in frigider pentru a se inmuia.

Inainte de taiere se indeparteaza marginile neregulate ale prajiturii si se pudreaza cu zahar (sau nu). Se taie in forma dorita si apoi se pastreaza la rece.

Prajitura cu foi de miere si crema caramel

Este o prajitura cam dulce, dar tare buna si aromata. Asadar se consuma in portii mici si se imparte cu cei dragi.

Spor la prajiturit!

    1. Dana Burlacu says:

      De regula eu nu folosesc prea multe arome si chimicale deloc. Gustul trebuie sa vina in principal din ingrediente, iar mierea are destula aroma, la fel si caramelul.
      Pe de alta parte sa-ti dai cu presupusul la gust fara sa gusti ceva e destul de greu :)).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *