P

Prajitura Krantz cu foi cu nuci si crema de vanilie

Orice sarbatoare in familie merita o prajitura buna pe masa si de data asta a fost prajitura Krantz. Aceasta prajitura cu foi moi cu nuci, crema de vanilie cu unt si nuci caramelizate a bucurat familia si pentru cei mai in varsta chiar a reactivat ceva amintiri din alte vremuri.

prajitura Krantz

Reteta este cu inspiratie din cartea de bucate a Silviei Jurcovan, iar gustul este atat de bun incat va provoc sa o incercati. Reteta este relativ simpla, doar ca sunt mai multi pasi de urmat.

Cu siguranta veti aduna multe aprecieri, clipe de poveste alaturi de cei dragi si papile gustative incantate. Asa puteti sa va alaturati campaniei Sarbatori de Poveste si prin orice tip de faina Raftul Bunicii cumparat in perioada 15.11.2021-31.01.2022  puteti castiga instant unul dintre premiile oferite: 100 de masini de paine si 200 de cantare de bucatarie.

prajitura Krantz

Preparare pas cu pas prajitura Krantz cu foi cu nuci si crema de vanilie


Ingrediente foi:

  • 6 oua mari
  • 180g zahar
  • 125g nuci macinate
  • 100g faina 000 pentru prajituri Raftul Bunicii
  • 1 strop sare

Ingrediente crema:

  • 550ml lapte integral
  • 5 galbenusuri
  • 125g zahar
  • 200g unt (peste 80%grasime)
  • 50g faina
  • 1 lingurita extract de vanilie

Ingrediente nuca caramelizata:

  • 75-100g nuci
  • 50g zahar

Mod de preparare foi:

Se aprinde cuptorul la 180 grade Celsius.

Ouale la temperatura camerei se mixeaza impreuna cu zaharul si sarea cca.10 minute la viteza medie spre mare. Asta inseamna ca aceasta compoztie va avea o culoare usor albicioasa si isi va tripla volumul.

prajitura Krantz

Faina si nucile macinate se incorporeza in compozitie cu ajutorul unei spatula, cu miscari largi de jos in sus.

Din aceasta compozitie se coc trei foi individuale intr-o tava cu dimensiuni de cca. 20/30cm tapetata cu hartie de copt. Coacerea se face in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius, cca.15 minute.

Dupa coacere foile se lasa la racit pe un gratar si apoi se dezlipeste cu grija foaia de copt.

Cum se face crema de vanilie cu unt

Pentru crema se pune lapte la infierbantat, la foc mic intr-o cratita de inox cu fund dublu. Intr-un castron se freaca bine galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga faina. Daca compozitia este prea deasa puteti pune 1-2 linguri de lapte rece.

Laptele fierbinte se toarna cate putin in compozitia cu oua si se amesteca energic cu un tel pentru a evita formarea cocoloaselor. Aceasta compozitie se transfera inapoi in cratita de inox si se pune la foc mic. Se amesteca mereu cu telul pana incepe sa se ingroase si are consistenta unei smantani.
La final se pune extractul de vanilie, se amesteca si se acopera cu folie alimentara pentru a nu face crusta. Se lasa la racit.

In alt vas untul la temperatura camerei se mixeaza la viteza medie cca. 1-2 minute, atat cat sa se spumeze. Untul spumat se incorporeaza in crema de vanile rece punandu-se in 3 reprize si mixand lejer.

Nuci caramelizate:

Intr-o tigaie se pune zaharul la foc mic. Cand acesta s-a caramelizat (atentie sa nu se arda) se pun nucile si se amesteca cu o spatula de lemn. Nucile caramelizate se rastoarna pe un blat de marmura sau lemn (uns cu putin ulei). Dupa ce se racoresc se toaca grosier cu un cutit mare cu lama bine ascutita.

Asamblarea prajiturii:


Asamblarea prajiturii Krantz este foarte simpla: o foaie apoi se intinde aproape jumatate din cantitatea de crema, foaie, iar crema, foaie. Se pastreaza doua-trei linguri de crema pentru partea superioara a prajiturii pentru ca nucile caramelizate sa faca priza.

prajitura Krantz
prajitura Krantz

Prajitura Krantz se tine la rece acoperita cu folie alimentara. Se portioneaza dupa preferinte si rezista fara probleme 2-3 zile.

Sper ca v-am inspirat si chiar v-am facut pofta. Va las si varianta de tort Krantz si va urez spor la prajiturit!

  1. Iuliana says:

    Din copilărie am avut o mare slăbiciune pentru prăjitura asta. Uitasem de ea și mă bucur mult că am regăsit-o la tine! Sper să reușesc să îi fac loc în meniul pentru revelion 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *