Sarbatorile de Paste din anul acesta vine cu un cozonac nou, primavaratic si foarte simplu de facut. Este vorba de acest cozonac Kulich ce vine din bucataria ucraineana/rusa. El se regaseste cam in toate bucatariile slave in perioada pascala cu mici diferente ce tin de ingrediente sau aspect final.

Numit si paine dulce, cozonacul Kulich merita atentie nu doar de Paste, pentru ca e prea bun si usor de facut. Seamana cu vestitul panettone, un fel de varianta rapida, cu stafide si fructe confiate, plus o glazura delicata cu lamaie.

cozonac kulich

Preparare pas cu pas cozonac Kulich


Ingrediente:

Glazura si decor:

  • 75g zahar pudra
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • flori comestibile
  • decoratiuni de ciocolata

Mod de preparare:

Intr-un bol se pun Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii cernuta, sarea, zaharul pudra, ouale, untul moale, vanilia si drojdia dizolvata. Se toarna putin lapte caldut si se amesteca astfel incat sa incorporam usor ingredientele.  Urmeaza restul de lapte si incorporarea completa. Aluatul pentru cozoancul Kulich se framanta cateva minute dupa care bolul se acopera cu folie alimentara sau un stergar si se lasa la dospit aproximativ 60 de minute.

Dupa dospire, se adauga fructele confiate si stafidele inmuiate in prealabil si stoarse bine (in coniac/apa calduta cu un strop de vanilie). Se framanta usor atat cat este nevoie pentru incorporarea lor in aluat.

Pentru coacere am folosit niste forme inalte cu fund detasabil cu diametrul de 12 cm. Formele se tapeteaza cu hartie de copt, aceasta fiind pusa ceva mai mult pe inaltime. Am vazut ca acest tip de cozonac se poate coace in cutii de conserva, in forme de ceramica precum si in forme cu fund detasabil cu diametru mic. Important este sa lasam mai multa hartie pe inaltime, deoarece el va creste destul de mult.

Aluatul se imparte in doua parti egale si se pune in cele doua forme pregatite. Se lasa la dospit in forma cel putin 60 de minute sau pana isi dubleaza volumul.

Inainte de a da cozonacul la cuptor se unge cu ou batut.

Coacere si decorare

Cozonacul Kulich se coace in cuptorul incalzit la 200 grade Celsius cca. 40 de minute. Gratarul cuptorului se lasa ceva mai jos de jumatate, deoarece este un cozonac ce creste  mult pe inaltime. Dupa 25-30 de minute se poate aseza peste acesta o hartie de copt pentru a evita rumenirea exagerata si pentru a pastra o culoare frumoasa.

Pentru siguranta, incercati cu un bat  pentru frigaruie daca acesta este copt. Daca nu e copt, batul nu va fi curat.

cozonac kulich

Dupa coacere cozonacii se scot din formele metalice si se aseaza pe orizontala pe un gratar/fund de lemn. La cateva minute se rotesc, asta pentru a se raci treptat si a nu se lasa.

Atunci cand sunt reci, se glazuraza. Glazura se face foarte rapid, amestecand zaharul pudra cu zeama de lamaie. Compozitia se imparte in doua parti egale si se distribuie in partea superioara a cozonacilor. Ea se va prelinge usor pe lateral, dar asta e farmecul acestor cozonaci. Se decoreaza dupa preferinte cu flori, decoratiuni din ciocolata, martipan etc.

cozonac kulich

Cozonacii se pastreaza descoperiti, la temperatura camerei pana ce glazura se usuca usor, apoi pot fi inveliti intr-o folie alimentara pentru a le pastra prospetimea.

Acest cozonac atat de simplu din punctul meu de vedere este gustos, usor dens si aromat.

cozonac kulich

Daca veti folosi Făina Superioară 000 pentru Cozonac Raftul bunicii sau orice alta făină Raftul bunicii puteti participa si castiga 100 de masini de facut paine si 300 de cutii cu produse Raftul Bunicii. Campania „Poftă de primăvară, poftă de Premii!” se desfasoara in perioada 15.03-15.05 2022.

Sa aveti Sarbatori cu bine si ceva dulce pe masa, poate chiar un cozonac Kulich!

CategoriesCopturi De Paste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *