Coq au vin este de fapt o tocana frantuzeasca de cocos si legume ajunsa celebra . Si-a castigat celebritatea in lume o data cu celebritatea Juliei Child, cea care a prezentat si promovat retetele fratuzesti. Nu este nimic complicat doar ca toate se fac in tihna, este un fel de mancare ce se gateste incepand seara si terminandu-l a doua zi! Asta nu trebuie sa va sperie.
Acest fel de mancare e numai potrivit pentru un Sunday Lunch unde am fost invitata de catre Diana.
Sa vedem ce este cu acest Coq au vin!
Ingrediente:
– 1 cocos taiat in aproximativ 8 bucati
– 1/2 sticla de vin rosu ( Pinot Noir, Burgundia)
– 250 ml supa pui
– 250 g ciuperci
– 2 morcovi
– 16 cepe mici albe
– 2-3 catei de usturoi
– 6 felii bacon taiat bucatele
– 100g ulei
– 100g unt
– 3 linguri faina
– 1 lingura pasta de tomate
– 2-3 crengute de cimbru
– 1 foaie dafin
– sare, piper
Mod de preparare:
– Cu o zi inainte cocosul taiat si spalat se pune intr-un recipient impreuna cu vinul, ceapa curatata, morcovul taiat bucati, cimbrul si dafinul. Vasul se acopera si se da la frigider.
– A doua zi se strecoara carnea si legumele. Vinul se da deoparte si se pastreaza.
– Intr-o tigaie mare se pun uleiul si untul. Aici se vor praji toate bucatile de carne date in prealabil cu faina. Se prajesc 2-3 minute pe fiecare parte.
– Se scot bucatile de carne si in grasimea ramasa se calesc : baconul,legumele, usturoiul si cupercile.
– Peste legumele calite se adauga supa de pui, vinul in care a stat carnea si sarea . Se lasa la foc pana devine compozitia fierbinte.
– Se adauga bucatile de carne prajita se acopera si se da vasul la cuptor pentru mult timp la foc mic.( eu am lasat vreo doua ore, dar in reteta originala erau 4-5 ore).
Si…am ajuns la gust: fabulous, minunat, umami!!!
O mancare simpla , o mancare gatita de multa vreme in Franta dar atat de savuroasa prin timpul ei lent de gatire …si sa nu uitam de cocosul crescut in ograda . Carnea e cu gust si desavarseste felul asta de mancare.
Va recomand cu drag sa incercati coq au vin!
Bon Apetit!
O mancare pe gustul alor mei!te pup!
De cand am descoperit aceasta reteta sunt prima care alege cocosul pentru mancare!
Ma bucur ca m-ai descoperit , astfel te-am descoperit si eu pe tine. Imi place mult ceeace vad pe blogul tau.
Cocosul cu vin e de mult pe lista mea de “to do” , dar astept cocosul adevarat. Reteta ta e minunata , se retine.
Reteta e super! Am facut-o si eu si cand imi amintesc cat de bun a fost planific deja “data viitoare”. Te-am pupat!