Auzisem de bavareza de capsuni dar nu am reusit pana acum sa incerc acest preparat. Cum au aparut capsunile mi-am zis ca e momentul sa incerc, mai ales ca eram intr-o faza de experimente.

Bavareza se poate face si cu alte fructe (afine, zmeura, mure) dar cred ca varianta cu capsuni are cel mai mare succes.
Pentru a realiza o bavarois , pentru ca asta e numele ei original m-am documentat  putin prin site-urile frantuzesti. Ea este de fapt o crema cu trei componente: fructe, crema de oua cu lapte si frisca.
Aceasta crema fina se poate servi ca atare dar si ca un tort, adica si cu un blat la baza asa cum a facut Violeta.

Ingrediente:

  • 250 ml lapte
  • 200g zahar
  • 500g capsuni
  • 2 linguri suc de lamaie
  • 4 galbenusuri
  • 250 ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 15g gelatina
  • 75 ml apa

Decor:

  • 200g capsuni
  • 50 g afine (optional)
  • menta

Mod de preparare:

Prepararea bavarezei cu capsuni are mai multi pasi si mai multe castroane murdare. Asta  nu trebuie sa va sperie pentru ca rezultatul obtinut merita acest mic efort.

Laptele se pune intr-o cratita cu fund dublu, la foc mic pana  ce ajunge la temperatura de fierbere.

Galbenusurile se amesteca  cu zaharul pana  ce se albesc putin. Deasupra se toarna cate putin laptele fierbinte amestecand mereu cu un tel. Compozitia obtinuta se toarna inapoi in cratita si se pune iar la foc mic. Amestecati mereu compozitia pana ce aceasta se leaga si are consistenta unui sos  si se tine de dosul lingurei. Cand este gata se lasa la racorit.
Gelatina se pune la inmuiat in apa rece intr-un vas metalic.

 

 

Capsunile se mixeaza la blender, se amesteca cu zeama de lamaie si apoi se strecoara printr-o sita . Operatiunea asta dureaza un pic mai mult  sau poate a durat la mine deoarece sita era foarte deasa. Strecurarea devine mai usoara daca ne ajutam de o spatula de silicon .

Smantana pentru frisca se mixeaza pana ce se capata consistenta potrivita.

Gelatina se inmoaie la baie de aburi, atat cat sa se dizolve, nu sa se incalzeasaca foarte tare.

Aceasta bavareza cu capsuni se poate pune in cupe mici (portii individuale) , se poate pune intr-o tava de tort sau una de silicon (din cea cu modele). Eu am folosit o tava de tort cu diametrul de 20 cm si 3 cupe mici individuale. Tava de tort se tapeteaza cu o folie alimentara.

 

 

Ultimul pas este cel in care se amesteca toate ingredientele. Asadar prima crema se amesteca cu piureul de capsuni si gelatina. La sfarsit se adauga frisca si se amesteca usor cu miscari largi astfel incat sa se incorporeze corect.
Bavareza cu capsuni se toarna in forme si se da la rece pentru cel putin trei ore sau chiar mai mult.
Consistenta acesteia se aseamana cu panna cotta doar ca este mult mai aerata si mai fina.

 

Daca ati turnat-o intr-o forma de tort o scoateti cu delicatete pe un platou . Bavareza cu capsuni se decoreaza cu capsuni proaspete, menta si boabe de afine pentru contrast. De fapt decorul poate fi un exercitiu de imaginatie si indemanare.

Recomand ca acest desert sa stea la frigider si sa fie servit in maxim 2 zile de la preparare. Pentru ca sezonul capsunilor abia s-a deschis va recomand si un tort diplomat cu capsuni si banane.

Spor la prajiturit!

 

 

 

CategoriesAlte dulciuri
  1. blank
    Purtan Dorina says:

    Mulțumesc mult pentru rețetele trimise.Astazi am încercat și eu Bavareza eu am pus o în castronele sper să mi iasă măcar aproape de cea făcută de dv.Maine o să o încercăm si o să vă spun cum a ieșit.

      1. blank
        Purtan Dorina says:

        Mulțumesc mult pentru rețeta Bavareza,dupa cum v am promis că o să vă spun cum a ieșit,desi eu am pus o în castronele a ieșit super super bună foarte finuta cred că dacă ar fi pusă în congelator ar înlocui orice înghețată.Va doresc o seara plăcută și multă sănătate și să știți că o să mai încerc rețelele dv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *