T

Tarta sarata cu ciuperci

Tarta sarata cu ciuperci vine sa completeze colectia mea de tarte sarate. Cine ma cunoaste stie ca iubesc tartele, iar cele sarate sunt fascinate. Spun asta deoarece sunt potrivite pentru orice moment al zilei, merg de minune la micul dejun, la pranz sau la cina.
La fel de bine se potrivesc pe platoul de aperitive sau pentru o iesire la picnic.

De regula aluatul de tarta e clasic si doar tipul umpluturii este diferit. Atunci cand pregatiti aluatul puteti face portie dubla si una o puneti la congelator. Prinde foarte bine atunci cand aveti musafiri sau nu aveti nimic la cina.

Tarta sarata cu ciuperci

Preparare pas cu pas tarta sarata cu ciuperci:

Ingrediente foaie (pentru o tava cu un diametru de 24-26cm) :

  • 125g unt rece (peste 80% grasime)
  • 250g faina
  • 1 ou
  • 1/4 lingurita sare

Ingrediente umplutura:

  • 250g ciuperci champignon
  • 2 fire usturoi verde
  • 2 fire ceapa verde
  • 1/2 ardei capia
  • 100g smantana 30% grasime
  • 2 oua
  • Sare/piper
  • 2 linguri ulei
  • 1 lingurita gris (optional)

Mod de preparare:

Untul rece taiat cubulete se farmiteaza cu degetele impreuna cu faina si sarea pana ce se transforma intr-o compozitie nisipoasa. Se adauga oul si se formeaza aluatul. Pentru o operatiune usoara si rapida recomand robotul de bucatarie.
Aluatul se inveleste in folie alimentara si se da la rece pentru cel putin 30 de minute. Eu aplatizez aluatul atunci cand il pun la rece. Este mult mai usor de intins.

Cat timp sta aluatul la rece se pregateste umplutura.
Ciupercile curatate si feliate se calesc impreuna cu ceapa, usturoiul si ardeiul capia pana ce se evapora apa. Compozitia se lasa la racorit si apoi se amesteca cu smantana grasa, ouale si condimentele.
Daca folositi o smantana mai lichida puteti adauga o lingura de gris pentru o mai buna inchegare a compozitiei la coacere.

Tarta cu ciuperci

Aluatul se intinde cu sucitorul si se pune intr-o tava de tarta cu diametrul de 24-26cm. Se inteapa cu furculita de cateva ori (pentru a evita umflarea) si se da iar la rece macar pentru 15 minute.

Turnati apoi umplutura si coaceti tarta la 190 grade Celsius cca.45 de minute sau atat cat este nevoie pentru a avea o tarta usor rumenita si blat copt.
Lasati tarta la racorit si abia apoi o scoateti din forma.

Tarta sarata cu ciuperci
Tarta sarata cu ciuperci

Spor la gatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *