Probabil unul dintre cele mai iubite deserturi din copilaria multora este crema de zahar ars.

Ma refer aici la copilaria celor nu foarte tineri si trecuti putin prin regimul comnunist. Reteta este din cartea de bucate a Silviei Jurcovan si s-a dovedit a fi foarte buna. Crema a iesit perfecta atat ca textura, aspect si gust.
Este un desert care se preteaza mai ales cand ai multe oua si vrei un desert care sa nu fie pandispan.

crema de zahar ars

Preparare pas cu pas crema de zahar ars:


Ingrediente:

  • 1 l lapte 3,5% grasime
  • 8 oua
  • 150g zahar pentru caramel
  • 100g zahar
  • 1 lingurita extract de vanilie

Mod de preparare:
Pentru aceasta reteta aveti nevoie de o cratita/oala emailata sau din inox cu un diametru de 22-24cm.

Puneti zaharul pentru caramel in cratita intr-un strat uniform si lasati la foc mic. Nu amestecati zaharul, doar scuturati din cand in cand cratita.

Atunci cand zaharul s-a topit si are o culoare aramie opriti focul. Incepeti sa miscati cratita astfel incat caramelul sa se fixeze de peretii vasului. Aceasta operatiune se face de doua, trei ori, pana cand tot caramelul s-a distribuit uniform.

Lasati vasul sa se raceasca.
In timpul asta intr-un bol amestecati ouale intregi cu zaharul cu un tel sau mixer. Adaugati laptele si vanilia si amestecati pana la omogenizarea completa. In aceasta compozitie nu se adauga nimic pentru ingrosare (faina, amidon). Ea se incheaga perfect doar din oua.
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius (sau la o temperatura medie daca nu aveti cum regla strict temperatura) si lasati sa se incalzeasca.
Turnati compozitia de oua cu lapte in cratita.


Puneti cratita descoperita intr-o tava cu pereti usor inalti cu apa rece sau calduta. Eu am folosit o tava de yena, iar apa trebuie sa fie usor mai mult de jumatate.
Tineti crema de zahar ars cca. 45 de minute la cuptor.
Apa pusa in tava nu trebuie sa fiarba, doar sa fie aproape de punctual de fierbere, asa ca la 10-15 minute adaugati putina apa rece. Eu am adaugat de trei ori.

crema de zahar ars
crema de zahar ars

Daca lasati apa sa fiarba se modifica calitatea cremei de zahar ars, laptele se va branzi si textura va fi una poroasa.
Scoateti crema din cuptor si apoi lasati sa se raceasca la temperatura camerei, apoi la frigider cateva ore bune. Eu las mereu o noapte la frigider apoi rastorn crema pe un platou.
Aveti grija ca este mult sirop de caramel, asa ca e nevoie de un platou mai adanc unde sa se poata aduna lichidul.
Taiati felii si adaugati la fiecare portie cate un pic din siropul format.

Este un desert absolut delicios, fin si cu un gust inconfundabil. Pentru inspiratie va las si reteta de tort cu crema de zahar ars.

Spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *