Pasca prajitura este genul de reteta locala. Pe strada mea, la toate casele se face reteta asta. Nu stiu de unde a aparut si cum s-a raspandit, dar sunt bucuroasa ca s-a intamplat asa.
Este o reteta relativ simpla, trebuie doar putina migala. Aluatul este fraged, iar gustul super bun. Nimeni nu va refuza o bucata din pasca asta

Aceasta reteta se poate face si in timpul anului, nu doar de Paste.

pasca prajitura

Preparare pas cu pas pasca prajitura

Ingrediente:

Blat  

  • 250g smantana ( aprox. 5 linguri )
  • 75g zahar (aprox. 5 linguri)
  • 25g cacao (aprox 2 linguri )
  • 1 lingurita bicarbonat
  • 50h unt sau untura (aprox. 1 lingura)
  • 250g faina
  • 1 varf sare

Umplutura 

  • 500g branza dulce de vaci
  •  150 g zahar+ 1 zahar vanilat
  • 3-4  oua
  • 2 linguri gris
  • 1 lingura coaja de portocala (lamaie)
  • stafide 3-4 linguri + 1 lingura rom sau coniac
  • rahat colorat taiat bucatele (optional)

Mod de preparare:

Smantana se amesteca cu zaharul, cacao si untul moale. Se adauga faina si bicarbonatul si se formeaza aluatul. Acesta trebuie sa fie usor moale. Cat pregatiti umplutura recomand sa puneti aluatul putin la frigider.
Branza de vaci se amesteca cu zaharul, zaharul vanilat, galbenusurile si coaja de portocala. Albusurile se bat spuma si se adauga la compozitie.

Nu uitati sa puneti cu ceva vreme inainte stafidele in apa calduta in care se adauga o lingura de rom. Ele se storc bine si se adauga la compozitie alaturi de gris.

Se porneste cuptorul la 180 grade Celsius si se pregateste o tava de cca. 30/30cm pe care o tapetam cu hartie de copt sau o ungem bine cu unt sau ulei.
Aluatul se intinde intr-o singura foaie (cam doua treimi din aluatul pregatit) . Restul de o treime se pastreaza pentru partea de deasupra.

pasca prajitura
pasca prajitura

Umplutura se toarna peste foaie , se uniformizeaza iar deasupra se aseaza bucatelele de rahat. Aluatul ramas se intinde si se decupeaza bride de aluat ce vor fi puse deasupra. De fapt fiecare se poate juca dupa voia inimii. De Paste eu fac un model traditional ce reprezinta o cruce.

In cuptorul preincalzit la 180 de grade coacem pasca prajitura timp de aproximativ 30-40 min. Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se taie in forma dorita.

pasca prajitura

Sunt convinsa ca o sa va placa este fina, usoara si delicioasa. O sa vedeti!
Pentru alte reteta de pasca (cu ciocolata, smantana, fara blat etc.) dati clic aici.

Sper ca am fost de ajutor, spor la prajiturit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *