Cum a inceput aventura la Campionatul International de Gatit de la Iasi?
Toata aventura a inceput atunci cand Uica Mihai m-a intrebat daca vreau sa fac parte din echipa lui la Campionatul International de Gatit in Aer Liber, de la Iasi. Habar n-aveam ce presupune asta, dar am spus DA din toata inima lasand cat colo timiditatile, intrebarile si toate preocuparile de alta natura.
Am sarit intr-un picior si m-am bucurat ca am sa-i vad in carne si oase pe Uica si unde mai pui ca o sa gatesc alaturi de el la ditamai evenimentul.
Acest campionat a fost o experienta unica deoarece am intrat intr-o lume pe care n-o stiam si am perceput-o cu emotie si cu placerea lucrului nou descoperit. Toata forfota aceea a bucatarilor cu tichii inalte,cu mustati rasucite, cu piepturi pline de insigne si medalii m-au facut sa ma simt ca un mic Ratatouille aterizat din mica lui bucatarie pe scena marilor bucatari.
Dar cel mai important in aceasta escapada culinara a fost ca am cunoscut oameni minunati pe care sper sa-i mai intalnesc si de ce nu, sa mai gatesc alaturi de ei.
Uica este unic si nu pot sa-l compar cu nimeni (poate cu Creanga, fiind varianta banateana a umorului autentic, aplecat spre desavarsirea gustului mancarii). Urmeaza Nemtoaica (sotia lui)- o femeie minunata, discreta si foarte priceputa si Ciprian Tataru un om atat de pasionat de bucatarie si atat de talentat ( eu l-am numit minimalistul din bucatarie).
Meniul ales
Dar sa nu va mai tin in suspans si sa va spun cum am patruns in bucataria banateana ca de acolo a fost meniul.
Aperitivul a fost unul cel putin cu nume ciudat: LAPTE DE BOU (reteta o gasiti pe blogul lui Uica http://uicamihai.blogspot.com/ ) , asta insemnand o fiertura de lapte cu seminte de bostan (facute faina) . Acest lapte s-a servit cu o mamaliga cu boabe de porumb (din conserva) si inmiresmata cu piper, boia si alte nastrusnicii.
A urmat CRECHITA- o ciorbita din multe legume servita dintr-un vas de ceramica pictat manual de toata frumusetea.
La felul doi : CURECHI POHAITE, adica un fel de snitele triunghiulare din varza murata servite langa niste legume la gratar si trase putin in unt.
Desertul a fost de senzatie : GALUSCUTE DIN GRIS SI BRANZA DULCE CU PREZAL si stropite cu sirop de coacaze negre ( asta era din productia mea nelimitata de siropuri si dulceturi, zic nelimitata pentru ca nu am reusit sa consum nici jumatate din cate am facut).
Toate minunile astea banatene le-au facut un cuplu de banateni si o moldoveanca si sa nu-l uitam pe Horia, odorul meu cel mic , bucataras in devenire si mascota echipei.
Ziua a fost frumoasa cu un soare cald si bucuros, bucatarii alergau care incotr-o, miresmele se imprastiau cu repeziciune punand la incercare orice om normal. Juriul se plimba tantos printre echipe iar curiosii erau in stare sa-si bage capul in tigaie ca sa vada ce amesteci .
Rezultatul obtinul la Campionatul International de Gatit de la Iasi
Seara tarziu, (dupa indelungi asteptari pe cand copii mei mai aveau un pic si adormeau ) a avut loc festivitatea de premiere.
Echipa noastra a obtinut premiul I la creativitate (doar diploma), medalia de argint la meniul gatit la plita si medalia de bronz pentru asocierea mancarurilor cu vinurile potrivite.
Prietenul nostru Ciprian Tataru a luat aurul la amatori (daca ati stii cu cata pricepere si dragoste a preparat pestele si cum a pictat platourile). Am omis sa va spun ca noi am concurat la amatori, dar sa vezi batalie si bucurie la profesionisti.
Pe scurt cam asa s-a intamplat, pe lung e mult prea lung.
Multumesc, Uica!