C

Campionatul International de Gatit de la Iasi

DSCN9021

Cum a inceput aventura la Campionatul International de Gatit de la Iasi?

Toata aventura a inceput atunci cand Uica Mihai m-a intrebat daca vreau sa fac parte din echipa lui la Campionatul International de Gatit in Aer Liber,  de la Iasi. Habar n-aveam ce presupune asta, dar am spus DA din toata inima lasand cat colo timiditatile, intrebarile si toate preocuparile  de alta natura.

Am sarit intr-un picior si m-am bucurat ca am sa-i vad in carne si oase pe Uica si unde mai pui ca o sa gatesc alaturi de el la ditamai evenimentul.

Acest campionat a fost o experienta unica deoarece am intrat intr-o lume pe care n-o stiam si am perceput-o cu emotie si cu placerea lucrului nou descoperit.  Toata forfota aceea a bucatarilor cu tichii inalte,cu  mustati rasucite,  cu piepturi pline de insigne si medalii  m-au facut sa ma simt ca un mic Ratatouille aterizat din mica lui bucatarie pe scena marilor bucatari.

Dar cel mai important in aceasta escapada culinara a fost ca am cunoscut oameni minunati pe care sper sa-i mai intalnesc si de ce nu, sa mai gatesc alaturi de ei.

Uica este unic si nu pot sa-l compar cu nimeni (poate cu Creanga, fiind varianta banateana a umorului autentic, aplecat spre desavarsirea gustului mancarii). Urmeaza Nemtoaica (sotia lui)- o femeie minunata, discreta si foarte priceputa si Ciprian Tataru un om atat de pasionat de bucatarie si atat de talentat ( eu l-am numit minimalistul din bucatarie).

DSCN8832

Meniul ales

Dar sa nu va mai tin in suspans si sa va spun cum am patruns in bucataria banateana ca de acolo a fost meniul.

Aperitivul a fost unul cel putin cu nume ciudat: LAPTE DE BOU (reteta o gasiti pe blogul lui Uica http://uicamihai.blogspot.com/ ) , asta insemnand o fiertura de lapte cu seminte de bostan (facute faina) . Acest lapte s-a servit cu o mamaliga cu boabe de porumb (din conserva) si inmiresmata cu piper, boia si alte nastrusnicii.

A urmat CRECHITA- o ciorbita din multe legume servita dintr-un  vas de ceramica pictat manual de toata frumusetea.

La felul doi : CURECHI POHAITE,  adica un fel de snitele triunghiulare din varza murata servite langa niste legume la gratar si trase putin in unt.

Desertul a fost de senzatie : GALUSCUTE DIN GRIS SI BRANZA DULCE CU PREZAL si stropite cu sirop de coacaze negre (  asta era din productia mea nelimitata de siropuri si dulceturi, zic nelimitata pentru ca nu am reusit sa consum nici jumatate din cate am facut).

DSCN9021

Toate minunile astea banatene le-au facut un cuplu de banateni si o  moldoveanca si sa nu-l uitam pe Horia, odorul meu cel mic , bucataras in devenire si mascota echipei.

Ziua a fost frumoasa cu un soare cald si bucuros, bucatarii alergau care incotr-o, miresmele se imprastiau cu repeziciune punand la incercare orice om normal.   Juriul se plimba tantos printre echipe iar curiosii erau in stare sa-si bage capul in tigaie ca sa vada ce amesteci .

DSCN8814

DSCN9028

Rezultatul obtinul la Campionatul International de Gatit de la Iasi

Seara tarziu, (dupa indelungi asteptari pe cand copii mei mai aveau un pic si adormeau ) a avut loc festivitatea de premiere.

Echipa noastra a obtinut premiul I la creativitate (doar diploma), medalia de argint la meniul gatit la plita si medalia de bronz pentru asocierea mancarurilor cu vinurile potrivite.

Prietenul nostru Ciprian Tataru a luat aurul la amatori (daca ati stii cu cata pricepere si dragoste a preparat pestele si cum a pictat platourile).  Am omis sa va spun ca noi am concurat la amatori, dar sa vezi batalie si bucurie  la profesionisti.

Pe scurt cam asa s-a intamplat, pe lung e mult prea lung.

Premiere campionat

Multumesc, Uica!

CategoriesParticipari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *