Exista cineva care nu iubeste gogosile? Gogosi simple, gogosi umplute, gogosi glazurate , toate sunt delicioase chiar daca au cam multe calorii . Unde mai pui ca sunt prezente in aproape toate filmele americane si in toate pietele romanesti.
Probabil toti am crescut cu gogosi si fiecare are cate o reteta in familie. De asemenea exista variante de forme si texturi.
Azi va scriu pe scurt o reteta cu care nu se da gres. Vor iesi niste gogosi pufoase si delicioase.
Ingrediente:
– 500g faina
– 50g unt gras sau smantana
– 50 g zahar
– 1 ou
– 250ml lapte caldut
– 20 g drojdie proaspata
– ulei pentru prajit
– zahar pudra vanilat sau simplu pentru pudrat gogosile
Mod de preparare:
Intr-un castron mai maricel punem faina cernuta, drojdia dizolvata in putin lapte cald, oul , untul, zaharul. Amestecam cu mana si adaugam cate putin laptele caldut. Este un aluat nepretentios asa ca eu le pun pe toate deodata. Aluatul trebuie sa nu fie prea tare.
Daca este nevoie mai puteti adauga putina faina sau lapte, asta in functie de cum va iese consistenta aluatului.
Aluatul facut se presara cu putina faina, se acopera cu un servet curat si se lasa pentru 30-40 min la crescut.
Cand aluatul a crescut se intinde cu ajutorul sucitorului intr-un foaie cam de 1cm grosime. Cu un pahar sau o forma rotunda decupam gogosile, iar mijlocul il decupam cu un capac de la o esenta sau ce aveti la indemana. In bucatarie trebuie sa improvizezi, asa este mai distractiv.
Intr-un ceaunel se pun cam 300-500ml ulei la incins. Cand uleiul este fierbinte se coc pe rand gogosile. Se scot pe o farfurie tapetata cu servetele pentru a se absorbi uleiul. Se lasa sa se racoreasca, apoi se tavalesc prin zahar pudra si se pun pe un platou.
Asa ca v-am facut pofta?
Spor la facut gogosi, merg foarte bine cu lapte!