Daca nu ati facut gogosi la cuptor pana acum, eu va recomand cu drag. Tot timpul am fost sceptica si parca nu ma puteam desparti de gogosile prajite in ulei.
Credeam ca cele facute in cuptor sunt tari si nu au chiar gustul ala care trebuie.
Intr-o zi am vazut la o emisiune ceva ce m-a starnit, ca sa zic asa. Gogosile erau date la final cu unt topit, zahar pudra si scortisoara.
Am facut o data si mi-au placut mult, asa ca le-am reluat si zilele trecute.
Reteta aluatului este una simpla, difera doar modul de coacere si ce urmeaza dupa.
Preparare pas cu pas gogosi la cuptor
Ingrediente:
- 450g faina
- 1 ou
- 50g zahar
- 300ml lapte
- 50g unt
- 20 g drojdie
- 1 strop sare
Pentru glazura:
- 75g unt topit
- 150g zahar pudra
- 1 lingurita scortisoara macinata
Mod de preparare:
Eu de multe ori folosesc masina de paine pentru framantare si dospire. Asa am procedat si data asta. E foarte simplu sa pui toate ingredientele la un loc si sa apesi pe un buton, iar in timpul asta sa fac altceva.
Dar si manual aluatul pentru gogosi se face rapid pentru ca nu este un aluat pretentios.
Faina se pune intr-un bol, se adauga sarea, drojdia dizolvata cu putin lapte caldut, oul si se toarna lapte caldut in care s-a dizolvat zaharul. Se amesteca ingredientele si apoi se toarna untul topit in doua reprize. Aluatul se framanta vreo cinci minute, se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit vreo 30 de minute.
Dupa ce aluatul a dospit aprindem cuptorul la 180 grade Celsius si ungem cu ulei tava de briose.
Aluatul se imparte in bucati, dar nu foarte mari. Mie mi-au iesit 18 gogosi la tava.
In fiecare despartitura a tavii se pune cate o bucata de aluat pe care o modelam usor in forma rotunda.
Tava se da la copt pentru circa 30 de minute. Ele trebuie sa fie rumenite deasupra.
Dupa coacere se scot din tava se dau cu unt topit deasupra cu o pensula. Dupa asta se tavalesc prin zahar pudra amestecat cu scortisoara.
Gogosile astea nu au chiar o forma rotunda perfecta, dar gustul este divin. Untul topit cu zaharul pudra si scortisoara fac treaba buna.
Va recomand sa le mancati in 24 de ore, ca apoi se intaresc. O alta recomandare in materie de gogosi sunt pampustele gourmet.
Spor la facut gogosi la cuptor!