Tarta cu gem vine sa intregeasca retetele simple cu ingrediente la indemana. Cu totii avem in camara borcane de gem si dulceata. Saptamana trecuta am facut o bunatate de chec economic cu dulceata si acum mi-am zis sa fac ceva si cu gem.
Gemul are avantajul ca nu e atat de dulce si este mult mai dens decat dulceata. De minune merge si magiunul de prune. Unde mai pui ca cele mai multe deserturi cu gem sunt absolut delicioase.
Preparare pas cu pas tarta cu gem
Ingrediente pentru o tava cu diametrul de 26cm:
- 200g unt
- 50g zahar
- 1 ou
- 300g faina
- 1 strop sare
- 400g gem
- 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Untul rece taiat bucatele se amesteca cu zaharul, untul, oul intreg, sarea si faina. Aceasta operatiune se poate face cu mixerul, daca aveti din cel fix, cu bol si bineinteles cu paleta pentru aluaturi. Aluatul nu se framanta, el este gata atunci cand ingredientele s-au incorporat.
Avantajul aluatului facut la mixer este ca se face foarte repede si corect.
De multe ori fac aluatul de tarta cu mana. Aunci cand lucram aluatul cu mana trebuie sa tinem cont de caldura mainilor. Adica ingredientele trebuie incorporate foarte repede deoarece caldura mainilor topeste mult untul si atunci avem senzatia ca aluatul este prea moale si suntem tentati sa mai adaugam faina.
Aluatul obtinut se modeleaza usor intr-o forma dreptunghiulara, se inveleste intr-o folie de plastic si se da la rece pentru cel putin 30 de minute. Daca lasam aluatul sub forma de bila il vom intinde mult prea greu dupa ce va sta la frigider.
Se aprinde cuptorul la 185-190 grade Celsius. Se pregateste o tava de tarta cu diametrul intre 24-26 cm.
Aluatul se intinde cu sucitorul pe o planseta presarata cu putin faina. Grosimea foii trebuie sa fie putin sub 0.5cm. Se pune foaia in tava si se indeparteaza surplusul. Aluatul de pe fundul tavii se inteapa cu furculita si apoi se da tava la rece pentru macar 10-15 minute. In timpul asta din aluatul ramas se fac grilajele pentru decor.
Gemul se pune peste aluat. Acesta trebuie sa fie din categoria celor dense. Eu am folosit gem de caise amestecat cu gem de zmeura.
Se aseaza grilajul din aluat deasupra gemului si se unge cu ou batut. Tava se da la cuptor pentru cca 45 de minute.
Dupa coacere tarta se lasa putin la racorit in tava, apoi se transfera pe un platou.
Tarta cu gem este un desert simplu, de toate zilele si mesele in familie.
Spor la prajiturit!
Vroiam sa va intreb daca primul ou trebuie introdus in aluat. Nu scrie nici unde de el.
Mulțumesc.
Buna Loredana si multumesc ca m-ai atentionat. Da, oul intreg se pune in aluat.
Am modificat acum si reteta este corecta.