G

Gem asortat de gutui si mere

Cred ca este anul cu cele mai multe gutui. Copacii se indoaie sub greutatea fructelor parfumate.

Parfumul gutuilor ne duce cu gandul la bunici si la ierni tihnite.

Si mere sunt la fel de multe. De aceea m-am gandit sa fac un gem asortat de gutui si mere. Merele vin sa inmoaie cumva asprimea gutuilor si sa aduca o alta textura. Cardamomul aduce si el ceva special, atat cat sa iesim din rutina.

A iesit un gem bun, culoare frumoasa si nu foarte dulce.

Hai sa ne bucuram de toamna!

Ingrediente:

  • 1,5 kg de mere
  • 1,5 kg gutui
  • 1 kg zahar
  • 200ml apa
  • 3-4 pastai cardamom (optional)
  • 1/2 lamaie

Mod de preparare gem asortat de gutui si mere:

Prepararea gemului este una simpla si total nepretentioasa. Fructele se spala si sterg.
Gutuile se dau pe razatoarea mare cu tot cu coaja.
Merele se cojesc si se dau tot pe razatoarea mare. Deoarece merele mele erau foarte rosii, am ales ca jumatate din ele sa le dau pe razatoare cu tot cu coaja. M-am gandit ca astfel voi contribui la o culoare mai frumoasa.

Trebuie sa tineti cont ca gramajul fructelor se refera la fructele dupa cojire si inlaturarea cotoarelor.
Intr-o cratita de inox cu fundul dublu (sau ceaun) puneti  apa, zaharul si cardamomul si fierbeti cateva minute. Turnati apoi fructele rase.

Cardamomul este un condiment asiatic folosit atat la deserturi cat si la mancaruri. El este optional in aceasta reteta. De fapt am vrut sa experimentez putin si sa-i dau gemului o alta aura.

Oala cu gem va fi sta la foc potrivit . Gemul se amesteca din cand in cand, mai des spre sfarsit.  Fierberea gemului dureaza cam 45- 60 de minute.
In timpul asta spalam bine borcanele si le sterilizam cam 10-15 minute, la 110 grade Celsius.
Cand gemul este aproape gata turnam si zeama de lamaie. Compozitia se amesteca, se lasa sa dea cateva clocote si apoi se inchide focul.

Gemul  se pune fierbinte in borcanele sterilizate, se inchid bine, se eticheteaza si se aseaza in camara.

Acest gem asortat de gutui si mere este perfect pentru copturi deoarece iese destul de des si are un gust nu foarte dulce, dar placut parfumat.

Nu uitati ca din cotoarele si cojile de la gutui (daca faceti dulceata), dar si din fructele intregi puteti face o senzationala peltea de gutui.

Sa aveti spor!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *