Cand toamna coboara peste noi cu toate roadele ei, fructele sunt cele ce ne umplu casele cu mirosul lor si e vreme de peltea de gutui. Imi plac gutuile, sa le privesc galbenul ala nebunesc, sa le miros si sa le gatesc.
Pelteaua de gutui este printre preferatele mele . Are ceva fin si ademenitor in ea incat parca nu-ti mai vine sa lasi borcanul. Gutuia este fructul din care nu se arunca nimic. De regula pelteaua se face din coji si cotoare (adica din ce ramane dupa ce faci dulceata). Eu am facut-o din tot fructul, asta dupa ce le-am curatat un pic de partile batute sau atacate de viermi.
Este o reteta la care nu pot da cantitati exacte de ingrediente, dar sigur o sa va iasa daca faceti ca mine.
Preparare pas cu pas peltea de gutui
Ingrediente:
- gutui coapte (sau coji si cotoare)
- zahar
- apa
- 1 lamaie
Mod de preparare:
Gutuile se sterg cu un prosop pentru indepartarea pufului apoi se spala bine. Se taie in bucati nu prea mici si se pun intr-o oala de inox. Deasupra se toarna apa cat sa le acopere bine cu cativa centimetri.

Se pune oala la fiert si se fierbe pana cand gutuile sunt moi. Strecuram zeama obtinuta si adaugam zaharul. La un litru de lichid adaugam 1kg de zahar.
Punem iar oala pe foc si fierbem pana cand compozitia scade mai bine de un sfert. Nu uitam sa strangem spuma la fel ca la dulceata.
Ca sa depistam momentul cand trebuie sa oprim fierberea vom face si niste teste. Intr-un pahar cu apa rece punem o picatura de sirop. Daca aceasta se imprastie in apa inseamna ca mai fierbem siropul. Daca picatura de sirop se tine oarecum legata inseamna ca trebuie sa oprim fierberea. Sa nu va sperie consistenta siropului. Chiar daca aparent pare subtire pectina din gutui va face sa gelifice.
Pelteaua se pune fierbinte (dupa ce s-a racorit cateva minute) in borcane fierbinti. Eu spal borcanele si le dau la cuptor pentru 10 minute la 140 de grade.

Borcanele bine inchise se acopera si se lasa asa la racit.
Sa va mai povestesc cum miroase cand fierbe pelteaua si ce aroma are?
Azi de dimineata am savurat-o alaturi de niste wafe, ca doar e duminica!
Spor la treaba!
Extraordinar de aromata! Pregateste un borcanel pe cand vin la Iasi. 🙂
Dana cat de bine arata!
Am si eu un cos cu gutui,tare m-as incumeta sa fac si eu ca are o aroma minunata.
Mersi pentru reteta!
Pup cu drag!
Aaaa, ai facut din nou vafe.Mi-e pofta.
Arata fff bine! Tare as vrea si eu putina!
pentru prima data am facut si eu peltea de gutui dar si cu mere . Merele au fost insa galbene si am obtinut o peltea de culoare galbena . Zici ca este miere .Foarte buna reteta ta Multumesc
Arata tare bine! Si mie imi plac mult gutuile, o sa incerc reteta.
Multumesc mult. Sper sa va placa!