Marmelada de gutui a fost o inspiratie de moment si ma bucur ca am avut-o.

Nu am facut nicioadata marmelada si cred de asemenea ca nu am mancat asa ceva de foarte multi ani. Anul asta sunt gutui multe si e pacat sa nu le folosim.

Gutuile au un parfum si gust aparte si pectina naturala fac din acest fruct o adevarata comoara. Asa putem face din ele o peltea grozava, dar si dulceata si gem..

Marmelada e ceva intre peltea si gem, are o culoare poate putin mai inchisa, dar aromata si buna.

marmelada de gutui

Preparare pas cu pas marmelada de gutui:

Ingrediente:

  • 1kg de gutui gata curatate
  • 800g  zahar
  • 1 lamaie
  • cca. 600-700 ml apa

Mod de preparare:

Lamaia se spala si se stoarce intr-un vas.

Gutuile se spala bine si se indeparteaza puful ce acopera coaja acestora. Se scot partile lemnoase si viermanose si se dau apoi pe razatoarea mare.

Pentru mentinerea unei culori frumoase, din cand in cand turnam din zeama de lamaie peste gutuile rase. Spun asta deoarece gutuile se oxideaza foarte repede.

Punem fructele rase intr-o oala de inox cu fund dublu (sau ceaun) si turnam apa rece cat sa acopere fructele. Adaugam si coaja de la lamaie stoarsa si punem vasul la foc mic.
Din cand in cand amestecam si oprim focul atungi cand gutuile s-au inmuiat. Cu un blender de mana (sau robot de bucatarie) pasam compozitia, nu inainte de a scoate coaja de lamaie. Aceasta va devi o pasta fluida. Peste aceasta turnam zaharul si punem iar oala la foc.

marmelada de gutui

Din acest moment trebuie sa stam pe langa oala. In prima faza se amesteca din cand in cand, apoi din ce in ce mai des, iar la final amestecarea trebuie sa fie continua deoarece se prinde de fund.

Eu am fiert ceva mai mult de o ora pana cand am simtit ca marmelada se amesteca mai greu.

Daca doriti o marmelada care se taie felii atunci puneti aceasta compozitie in tavi de chec tapetate cu hartie de copt si le tineti in cuptor la temperatura joasa (120-140 grade) pentru a se deshidratata. Va las si un link cu o asemenea reteta de marmelada de gutui.

Eu am pus-o direct in borcane spalate si sterilizate. Daca puneti compozitia fierbinte atunci si borcanele ar trebui sa fie fierbinti. Puteti pune si marmelada rece in borcane reci.

Consistenta e densa, adica sta bine pe lingura daca o intorci invers.

Deoarece am pregatit marmelada seara nu am reusit sa fac niste fotografii bune cu toti pasii ci doar cu produsul final.
Va las si reteta de gem de gutui cu mere.

Spor la pregatit bunatati la borcan!

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *