Probabil v-ati obisnuit ca sunt nelipsita de la provocarile Electrolux. Nici nu am cum sa lipsesc atata timp cand sunt cele mai faine si inspirate . In al doilea rand, nu prea dau inapoi in fata provocarilor deoarece acestea ma pun la treaba, ma scot din rutina si imi dau o stare de bine.
Asadar, gata cu vorba si sa ne pregatim de ElectroluxGourmetFestival, de data asta la categoria patiserie.
Este stiut ca in Romania partea de street food aproape ca lipseste si nici macar nu ne straduim sa punem in valoare ingredientele locale sau retetele traditionale.
De aceea, gandul m-a dus la un produs din Bucovina pe care vreau sa-l aduc in strada spre degustare, mai mult de atat , sper ca am reusit sa-i dau si o nota gourmet. Este vorba de pampuste, celebrele gogosi din Bucovina.
Pampustele sunt niste gogosi rotunde, dolofane, ce au in compozitie untura de porc, ba mai mult, inainte vreme erau chiar si prajite in untura. Ele sunt nelipsite la orice sarbatoare mai ales in Bucovina de Nord.
Varianta mea de pampuste va aduce niste modificari, nu la reteta ci la forma si mod de servire. Pampustele mele vor fi mult mai mici decat cele obisnuite si pentru asta am ales doua dimensiuni. Unele vor putea fi servite dintr-o inghititura iar altele, putin mai mari vor fi puse pe un betisor de bambus si vor fi cam de doua inghitituri.
Pentru o nota gourmet am ales sa prepar un chutney de capsuni si menta, ca tot e sezonul lor. Micile gogosi se potrivesc perfect cu chutney-ul de capsuni si menta. acesta aducandu-i o nota de prospetime si un buchet de arome.
Preparare pas cu pas pampuste gourmet
Timp de preparare: 60 minute
Portii: 25-30
Ingrediente aluat:
- 500g faina alba
- 2 oua (unul intreg +galbenus)
- 75g untura de porc (la temperatura camerei)
- 250-300ml lapte
- 50g zahar
- 25g drojdie proaspata
- 1 lingurita sare
- 1l ulei pt. prajire
- zahar pt. pudrat
Ingrediente chutney de capsuni si menta:
- 500g capsuni
- 5 linguri zahar brut Muscavado
- 1 baton scortisoara
- 2 cuisoare
- 2 pastai cardamom
- 1 lingurita rasa ghimbir (prospat sau praf)
- 3 crengute de menta
- 1 lamaie
Mod de preparare aluat pampuste gourmet:
Faina se cerne intr-un bol mai mare impreuna cu sarea.
Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte calduta impreuna cu o lingurita de zahar.
Zaharul ramas se amesteca cu laptele cald pentru dizolvare.
Peste faina cernuta punem un ou intreg si un galbenus, drojdia dizolvata, untura moale si amestecam usor. Turnam cate putin laptele si framantam aluatul.
Este un aluat nepretentios, nu are nevoie de prea multa framantare, maxim 5 minute. Acoperim aluatul cu un servet si-l lasam la loc caldut vreo 20 de minute.
Mod de preparare chutney de capsuni cu menta:
Cat timp aluatul e la crescut preparam un aromat chutney.
Intr-o cratita de inox cu fund dublu punem capsunile spalate si taiate, zaharul brut si condimentele. Asezam cratita la foc mic si amestecam din cand in cand. Fierberea dureaza cam 10 minute, apoi adaugam menta taiata marunt si zeama de lamaie. Mai lasam la fiert 1-2 minute si inchidem focul.
Lasam vasul la racit.
Mod de prajire pampuste gourmet:
Uleiul se pune la foc mic intr-o cratita cu gura larga si pereti nu prea inalti.
Aluatul usor crescut se intinde pe un blat cu ajutorul sucitorului. Foaia intinsa trebuie sa fie grosuta, cam de 1cm . Cu un decupator taiem forme rotunde. Eu am folosit 2 decupatoare, unul cu diametrul de 3cm si unul de 4cm.
Cand uleiul este bine incins incepem sa prajim pampustele. Deoarece sunt mici ele se vor praji rapid. Ne folosim de o paleta cu gaurele pentru a le intoarce si scoate din ulei. Stati cu ochii pe ele deoarece riscati sa le ardeti.
Pampustele prajite se scot pe servetele pentru a absorbi surplusul de ulei. Gogoselele noastre nu sunt deloc dulci, au o textura densa si pufoasa in acelasi timp.
Cand sunt gata le pregatim pentru servire si putem face diverse combinatii: cate doua sau trei pe betisoare de bambus, cate trei din cele mici in recipiente individuale, cu zahar sau fara. La toate aceste aranjamente gustul final este dat de acel chutney dulce acrisor si aromat.
Sper ca v-am convins , macar sa probati reteta , asta pana ajungeti pe plaiuri bucovinene.
Ce ziceti aducem Bucovina la Bucuresti ?
Pentru iubitorii de Bucovina va invit sa rasfoiti rubrica mea : Povesti din Bucovina.
Ce reteta frumoasa, Dana! Nu auzisem de pampuste, arata atat de simpatic! Planuim un concediu in Bucovina, sa vezi tu daca nu fac o cura de pampuste, scrijele si tocinei si ce mai aveti voi pe-acolo! 🙂
Succes la concurs!
Multumesc mult.
Sa mai pui pe lista si chirostele.
Te asteptam cu drag in Bucovina.
In loc de untura pot folosi unt gras? Nu am untura in caaa. Ies tot la fel?
Merge si unt, dar cu grasime de peste 80%.