Pampuste gourmet6

Probabil v-ati obisnuit ca sunt nelipsita de la provocarile Electrolux. Nici nu am cum sa lipsesc atata timp cand sunt cele mai faine si inspirate . In al doilea rand, nu prea dau inapoi in fata provocarilor deoarece acestea ma pun la treaba, ma scot din rutina si imi dau o stare de bine.

Asadar, gata cu vorba si sa ne pregatim de ElectroluxGourmetFestival, de data asta la categoria patiserie.

Este stiut ca in Romania partea de street food aproape ca lipseste si nici macar nu ne straduim sa punem in valoare ingredientele locale sau retetele traditionale.

De aceea, gandul m-a dus la un produs din Bucovina pe care vreau sa-l aduc in strada spre degustare, mai mult de atat , sper ca am reusit sa-i dau si o nota gourmet. Este vorba de pampuste, celebrele gogosi din Bucovina.

Pampustele sunt niste gogosi rotunde, dolofane, ce au in compozitie untura de porc, ba mai mult, inainte vreme erau chiar si prajite in untura. Ele sunt nelipsite la orice sarbatoare mai ales in Bucovina de Nord.

Varianta mea de pampuste va aduce niste modificari, nu la reteta ci la forma si mod de servire. Pampustele mele vor fi mult mai mici decat cele obisnuite  si pentru asta am ales doua dimensiuni. Unele vor putea fi servite dintr-o inghititura iar altele, putin mai mari vor fi puse pe un betisor de bambus si vor fi cam de doua inghitituri.

Pentru o nota gourmet am ales sa prepar un chutney de capsuni si menta, ca tot e sezonul lor. Micile gogosi se potrivesc perfect cu chutney-ul de capsuni si menta. acesta aducandu-i o nota de prospetime si un buchet de arome.

Pampuste gourmet8

Preparare pas cu pas pampuste gourmet

Timp de preparare: 60 minute

Portii: 25-30

Ingrediente aluat:

  • 500g faina alba
  • 2 oua (unul intreg +galbenus)
  • 75g untura de porc (la temperatura camerei)
  • 250-300ml lapte
  • 50g zahar
  • 25g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • 1l ulei pt. prajire
  • zahar pt. pudrat

Ingrediente chutney de capsuni si menta:

  • 500g capsuni
  • 5 linguri zahar brut Muscavado
  • 1 baton scortisoara
  • 2 cuisoare
  • 2 pastai cardamom
  • 1 lingurita rasa ghimbir (prospat sau praf)
  • 3 crengute de menta
  • 1 lamaie

Mod de preparare aluat pampuste gourmet:

Pampuste gourmet

Faina se cerne intr-un bol mai mare impreuna cu sarea.

Drojdia se dizolva in cateva linguri de lapte calduta impreuna cu o lingurita de zahar.

Zaharul ramas se amesteca cu laptele cald pentru dizolvare.

Peste faina cernuta punem un ou intreg si un galbenus, drojdia dizolvata, untura moale si amestecam usor. Turnam cate putin laptele si framantam aluatul.

Este un aluat nepretentios, nu are nevoie de prea multa framantare, maxim 5 minute. Acoperim aluatul cu un servet si-l lasam la loc caldut vreo 20 de minute.

Pampuste gourmet1

Mod de preparare chutney de capsuni cu menta:

Cat timp aluatul e la crescut preparam un aromat chutney.

Pampuste gourmet4

Intr-o cratita de inox cu fund dublu punem capsunile spalate si taiate, zaharul brut si condimentele. Asezam cratita la foc mic si amestecam din cand in cand. Fierberea dureaza cam 10 minute, apoi adaugam menta taiata marunt si zeama de lamaie. Mai lasam la fiert 1-2 minute si inchidem focul.

Pampuste gourmet5

Lasam vasul la racit.

Mod de prajire pampuste gourmet:

Uleiul se pune la foc mic intr-o cratita cu gura larga si pereti nu prea inalti.

Aluatul usor crescut se intinde pe un blat cu ajutorul sucitorului. Foaia intinsa trebuie sa fie grosuta, cam de 1cm . Cu un decupator taiem forme rotunde. Eu am folosit 2 decupatoare, unul cu diametrul de 3cm si unul de 4cm.

Pampuste gourmet2

Cand uleiul este bine incins incepem sa prajim pampustele. Deoarece sunt mici ele se vor praji rapid. Ne folosim de o paleta cu gaurele pentru a le intoarce si scoate din ulei. Stati cu ochii pe ele deoarece riscati sa le ardeti.

Pampuste gourmet3

Pampustele prajite se scot pe servetele pentru a absorbi surplusul de ulei. Gogoselele noastre nu sunt deloc dulci, au o textura densa si pufoasa in acelasi timp.

Pampuste gourmet7

Cand sunt gata le pregatim pentru servire si putem face diverse combinatii: cate doua sau trei pe betisoare de bambus, cate trei din cele mici in recipiente individuale, cu zahar sau fara. La toate aceste aranjamente gustul final este dat de acel chutney dulce acrisor si aromat.

Pampuste gourmet.12jpg

Sper ca v-am convins , macar sa probati reteta , asta pana ajungeti pe plaiuri bucovinene.

Ce ziceti aducem Bucovina la Bucuresti ?

Pampuste gourmet11

Pentru iubitorii de Bucovina va invit sa rasfoiti rubrica mea : Povesti din Bucovina.

  1. blank
    Iuliana says:

    Ce reteta frumoasa, Dana! Nu auzisem de pampuste, arata atat de simpatic! Planuim un concediu in Bucovina, sa vezi tu daca nu fac o cura de pampuste, scrijele si tocinei si ce mai aveti voi pe-acolo! 🙂
    Succes la concurs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *