Despre coacaze …numai de bine. Le ador , le alint si ma bucur de gustul lor in fiecare vara. Bogate in vitamina C , coacazele negre ajuta sistemul imunitar, cel nervos , digestiv… Un medic zicea ca nu ar trebui sa lipseasca din nici o casa siropul de coacaze.
Pana gasesc eu o reteta de sirop la rece (ca asta este cel mai eficient) va las o reteta de sirop fiert. Siropul de coacaze negre il puteti folosi pentru baut (cu apa minerala rece) , pentru a imbogati deserturi sau a da culoare.
Ingrediente:
– 800g coacaze negre bine coapte (atat am avut)
– 800g zahar
– 600ml apa
– 1/2 lamaie
Mod de preparare:
Coacazele se spala bine si se desprind bobitele din ciorchini. Intr-o cratita mai mare se pun bobitele si se sfarma pana compozitia devine ca un cir. Eu mi-am bagat mainile si am trebaluit dar puteti face operatia asta cu ajutorul unui mixer vertical.
La aceasta compozitie am adaugat 600ml de apa si 100g de zahar . Compozitia astfel formata o lasati sa stea la rece peste noapte sau cel putin cateva ore.
A doua zi strecurati totul printr-un tifon sau panza alba .
Adaugati zaharul ramas si puneti la fiert potrivit. Coacazele negre gelifica repede asa ca siropul nu trebuie fiert mult deoarece ….poate deveni peltea.
Nu uitati sa strangeti spuma iar cand este aproape gata sa adaugati zeama de lamaie.
Siropul se lasa la racit in vasul in care a fiert. Se toarna rece in sticlute curate si uscate. Eu ca sa fiu sigura, dupa ce spal bine sticlele si le clatesc , le tin un pic in cuptor la 120 grade.
Inchideti bine sticlele, etichetati-le si nu uitati ca siropul de coacaze negre va impresiona intotdeauna. Al meu a impresionat la Campionatul International de Gatit !
Spor la treaba!
Minunat!
Într-adevăr coacăzul negru este un arbust superb! Mulțumim pentru rețetă!
Cu multa placere!
Din pacate nu se prea cultiva . Am avea doar de castigat daca am consuma mai multe coacaze negre!
Sanatos si tare bun ! Multumim de reteta !
Cu placere.
E si preferatul meu, are gust inconfundabil!
Din pacate se distruge tot prin fierbere ,ne ramane doar zahar si pectina .Vitamina C e prima care dispare prin fierbere. Beneficiile le aveti doar daca le consumati in stare cruda.
Buna seara! Am facut reteta si anul trecut si a avut un succes nebun!Am o intrebare insa: pulpa, care ramane dupa strecurare, se poate folosi la vreun alt preparat?Am 4 kg de coacaze, din gradina proprie si parca mi-e mila sa arunc,chiar si aceste ”resturi”…
Ma bucur ca v-a placut. Acu pregatesc o peletea de coacaze :).
Daca stoarceti bine raman doar semintele si coaja. Nu cred ca se mai pot folosi la ceva.
Siropul gata pregatit nu se pune fierbinte in sticle si se incide asa cu dopurile ermetic ? Apoi se pun sticlele cu dopul in jos si dupa cca 10 min. se intorc din nou in picioare.
Daca sticlele/borcanele sunt spalate bine si sterilizate putin, iar siropul/dulceata sunt facute corect atunci nu e nevoie de asa ceva. Eu pun totul rece in borcane.
Fierbinte pun doar zacusca/sucul de rosii…de obicei tot ce pun apoi la sterilizat.