Ce ziceti de o peltea de coacaze rosii? Pelteaua in general mi se pare o chestie fina si catifelata. Aici dispar semintele si cojile, iar gustul acrisor si parfumat duc la bucurie atunci cand o degusti.

Pelteaua este un jeleu obtinut prin fierberea sucului de fructe cu zahar. Ea se face din fructe ce au un continut ridicat de pectina naturala in compozitie. Asadar daca aveti coacaze, agrise, gutui atunci puteti incerca aceasta reteta.

peltea de coacaze rosii

Intr-adevar necesita putin mai multa munca, dar stim bine ca rezultatele bune nu se obtin usor.

Pe mine pelteaua de coacaze rosii ma duce cu gandul la copilaria din Bucovina si la vacantele de vara cand culegeam tot felul de fructe de padure.

Preparare pas cu pas peltea de coacaze rosii.

Ingrediente:

  • 800g coacaze
  • 800g zahar
  • 400ml apa
  • 1/2 lamaie

Mod de preparare:

Exista mai multe moduri in care se poate obtine o peltea de calitate. Prima metoda ar una asemanatoare celei pe care am folosit-o la siropul de coacaze negre, doar ca se mareste timpul de fierbere.

Aici fructele se zdrobesc, se amesteca cu apa si putin zahar si se lasa peste noapte. Apoi se strecoara printr-un tifon, iar sucul obtinut se pune la fiert cu zaharul ramas.

Eu acum am folosit alta metoda.

Fructele se spala si se curata de codite. Se zdrobesc cu ajutorul robotului de bucatarie sau a unui mixer. Compozitia se strecoara printr-un tifon curat sau o strecuratoare apasand cu o paleta.

La sucul obtinut adaugam apa si zaharul si punem la foc mic. In acelasi timp resturile ramase din coji si seminte se leaga intr-un tifon (se face un fel de saculet) si se pun in oala. Facem asta deoarece pectina care ajuta la gelificare este in coji si seminte. Lasam saculetul la fiert macar 15 minute apoi il scoatem si il stoarcem cu grija.

Compozitia va face spuma, la fel ca dulceata. Aceasta se indeparteaza cu o lingura curata. Dupa ce se indeparteaza spuma se adauga sucul de lamaie.

Pentru o peltea de coacaze rosii reusita facem testul cu paharul de apa. Turnam cateva picaturi de sirop intr-un pahar cu apa rece. Daca picaturile isi pastreaza cat de cat forma si nu se dizolva imediat atunci pelteaua este gata.

peltea de coacaze rosii

Pelteaua se toarna calda in borcane spalate si sterilizate. Daca o lasam sa se raceasca ea se va intari in oala si apoi va fi mai greu de pus in borcane.

Eu am fiert-o putin cam mult si a iesit ceva mai tare decat imi doream. Nu e nici o problema insa deoarece se va manca sigur. Este perfecta la micul dejun alaturi de unt de arahide sau in deserturi.

peltea de coacaze rosii

Spor la pregatit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *