Cred ca toata lumea a auzit de prajitura desteapta, iar de data asta ne vom delecta cu o prajitura desteapta cu caramel si ness.
Nu stiu cine a inventat prajitura asta, dar a fost istet. Amesteci niste ingrediente si ele se aseaza in asa fel in tava incat dupa coacere vor fi bine definite trei straturi.
Reteta clasica este cea cu vanilie, apoi a aparut prajitura desteapta cu cacao.
Pentru ca nessul si caramelul imi plac mult in deserturi m-am gandit la o varianta putin altfel. Am avut ceva emotii, dar a iesit bine. Va las si voua reteta daca v-am facut cumva pofta.
Preparare pas cu pas prajitura desteapta cu caramel si ness
Ingrediente:
- 5 oua medii
- 125 g unt (peste 80% grasime)
- 200g zahar
- 500ml lapte
- 125g faina
- 1 lingurita ness
- 1 strop sare
Mod de preparare:
Prima data caramelizam 150 grame de zahar intr-o cratita de inox cu fund dublu. Cand zaharul capata o culoare aramie se toarna laptele.
Atentie sa nu ardeti zaharul prea tare pentru ca devine amarui.
Atentie cand turnati laptele deasupra deoarece o sa faca niste bulbuci si o sa improaste putin.
Lasati cratita la foc mic pana se topeste zaharul. La final se adauga o lingurita de ness si se amesteca pana ce acesta se topeste in totalitate.
Topim untul si-l lasam sa se raceasca.
Aprindem cuptorul la 170 grade Celsius si tapetam o tava cu hartie de copt. Tava ar trebuie sa aiba dimensiuni de cca.20/25 si sa fie putin inalta.
Separam galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca putin cu 50g de zahar, iar albusurile se bat spuma cu sarea pana ce compozitia devine tare si aerata.
Peste galbenusurile frecate turnam laptele cate putin si amestecam. Turnam untul topit si amestecam. Omogenizam apoi faina pe care o punem cate putin, daca se poate trecuta printr-o sita. Amestecam in asa fel incat compozitia sa nu aiba cocoloase.
Ultima operatiune este sa incorporam albusul batut spuma. Acesta se pune cam in 4 etape si se amesteca usor, cu miscari largi de jos in sus.
Coacere
Chiar daca aceasta compozitie o sa vi se para cam ciudata ( destul de lichida si cu albusul spuma plutind) sa stiti ca asa trebuie sa fie, iar la cuptor se va definitiva ca prajitura. Turnam usor totul in tava si o dam in cuptorul preincalzit.
Prajitura desteapta cu caramel si ness va sta`primele 10 minute la 170 grade Celsius, apoi temperatura se va reduce la 150 grade Celsius si se va coace inca 50-60 de minute. Deasupra trebuie sa se formeze o crusta rumenita, mijlocul va ramane moale.
Prajitura se scoate si se lasa la racorit, iar apoi se da la rece pentru 1-2 ore. Abia apoi se taie cu un cutit bine ascutit. Se portioneaza in bucati patrate si se pudreaza cu zahar.
Dupa cum se observa si in fotografii prajitura are trei straturi distincte: la baza un strat mai tare, in mijloc stratul cremos, iar deasupra stratul aerat.
Pentru inspiratie va las si reteta de prajitura cu crema de ness, o prajitura apreciata, atat pe blog cat si in viata reala.
Spor la prajiturit!