P

Prajitura invizibila cu mere

Prajitura invizibila cu mere ma urmareste de vreo doi ani, doar ca mereu m-am speriat de ea. E o prajitura fina din bucataria franceza, o prajitura cu straturi succesive de mere feliate foarte subtire si putin aluat. Straturile succesive imi dadeau impresia ca e ceva complicat si tot amanam.

Nu e deloc asa. M-am inspirat de aici si ma bucur de ce a iesit in final.

Prajitura invizibila cu mere

Preparare pas cu pas prajitura invizibila cu mere

Ingrediente prajitura:

  • 700g mere
  • 3 oua
  • 125g zahar
  • 25g unt 80% grasime
  • 120ml lapte
  • 7g praf de copt
  • 150g faina
  • 1 strop sare
  • 1/2 lamaie

Ingrediente sos caramel:

  • 50 ml apa
  • 120 g zahar
  • 180 g smantana grasa

Mod de preparare:

Merele se spala, se curata de coaja si li se scot cotoarele. Teoretic merele trebuie feliate la mandolina, asta pentru a fi foarte subtiri. Eu le-am feliat cu un cutit bine ascutit cu lama subtire. Dupa feliere se stropesc cu zeama de lamaie pentru a nu se oxida.
Preferabil ar fi ca merele sa fie din cele tari, nu sfaramiciase pentru ca feliile sa se pastreze ferme.
Tava de chec de dimensiuni de aproximativ 30cm/10cm se tapeteaza cu hartie de copt pe partea interioara pe lungime. Lateralele mici raman libere si se ung cu unt. Se aprinde cuptorul la 190 grade Celsius.

Untul se topeste si se raceste. Ouale se mixeaza cu zaharul si sarea pana ce compozitia devine cremoasa si albicioasa. Se adauga untul si se mixeaza. La aceasta compozitie se adauga laptele si apoi faina cu praful de copt amestecand usor cu un tel. Trebuie sa iasa un aluat ca de clatite doar ca mai grosut.

Merele feliate se rastoarna in aluat si se amesteca un mana in asa fel incat sa nu se rupa si sa fie bine invelite in aluat. Se aseaza in tava rand pe rand cu putina rabdare.

Prajitura invizibila cu mere
Prajitura invizibila cu mere

Tava se da in cuptorul preincalzit la 190 grade Celsius si se coace circa 60 de minute. Aici e vorba de cuptor electric cu tava pusa pe mijloc. La final trebuie sa fie rumenita deasupra, iar atunci cand facem testul cu scobitoarea aceasta sa fie curata dupa ce am infipt-o in prajitura.

Dupa ce se scoate din cuptor se lasa la racit in tava cel putin o ora si dupa rasturnare este recomandat sa a o lasati pana la racirea completa. Eu nu am avut chiar atata rabdare.

Sosul caramel

Prajitura invizibila cu mere se decoreaza cu sos caramel, nuci si migdale usor rumenite.

Puteti face un sos caramel sau folosi un dulce de leche…sau puteti manca prajitura asa simpla. Pentru sosul de caramel puneti zaharul si apa intr-o craticioara de inox si amestecati cu o furculita pana cand se ajunge la punctual de fierbere. Atunci lasati compozitia sa se caramelizeze cateva minute dupa care turnati smantana. Amestecati sa se incorporeze bine compozitia si sa se formeze sosul. Sosul caramel se pastreaza bine in frigider in borcon bine inchis.

Prajitura invizibila cu mere
Prajitura invizibila cu mere

Sa revenim la gust si textura. Ambele se completeaza perfect in aceasta prajitura. E un fel de aroma de toamna in farfurie, cu chip elegant si colorat.
Daca va plac prajiturile cu mere puteti incerca si prajitura cu mere si bezea sau prajitura frageda cu mere-reteta de post.

Spor la prajiturit!

0/5 (0 Reviews)

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *