Ati auzit de focaccia cu struguri? De fapt este vorba de Schiacciata all’uva o reteta toscana de toamna. Cred ca toata lumea a auzit de Toscana, acea regiune idilica din Italia. Mi-ar placea mult o excursie acolo, dar pana atunci ma multumesc cu ce am la indemana.
Toscana este renumita in special pentru vinurile sale, peisaje, dar si mancare. Unul dintre preparatele specific este acesta bunatate. Teoretic se face in doua randuri de aluat, adica cu struguri si in interior. Eu am ales o varianta mai simpla.
Pentru poveste si o reteta direct din Toscana dati clic aici.
Am uitat sa zic ca este o focaccia usor dulce, dar e delicioasa si cu sare. Am putine fotografii si alea dintr-o zi super intunecata, dar sper ca reteta sa va fie de ajutor.

Preparare pas cu pas focaccia cu struguri
Ingrediente:
- 700g faina
- 550ml apa calduta
- 15g drojdie proaspata
- 1 ciorchine struguri negri
- 50 ml ulei de masline
- 2 linguri zahar brun
- 1 lingurita sare
- 2 crengute rozmarin
Mod de preparare:
Drojdia se dizolva cu putina apa calduta si o lingura de faina. Se lasa asa pana ce incepe sa creasca (sa faca bulbuci).
Peste faina cu sare se toarna drojdia si apa calduta cate putin. Se incorporeaza ingredientele si apoi se pune jumatate din cantitatea de ulei. Aluatul se framanta usor. Este un aluat moale, bine hidratat.
Bolul se acopera cu folie de bucatarie si se lasa la dospit. Il puteti lasa la temperatura camerei cca 1 ora sau la dospire lunga la rece peste noapte. Dospirea lunga creste considerabil calitatea produsului si asta se observa atat la gust cat si la textura.
Aprindeti cuptorul la 180 grade Celsius, spalati strugurii si stergeti-i bine cu servetele.


Intr-o tava tapetata cu faina se pune aluatul dospit si se intinde cu mainile sau cu sucitorul daca doriti. Aluatul trebuie sa fie mai grosut. Aluatul va fi lipicios pesntru ca este super hidratat. Va puteti folosi de putina faina pentru a-l modela.
Odata pus in tava se apasa usor cu buricile degetelor astfel incat sa faceti denivelari. Asezati boabele de struguri, rozmarinul tocat si uleiul ramas. La final se presara zaharul si se da la cuptor.

Daca nu va incanta prezenta zaharului puneti sare grunjoasa. Eu asa am facut si imi place mai mult cum se intersecteaza gustul dulceag si aromat al boabei de strugure cu cel sarat. Rozmarinul e exact unde trebuie in reteta asta si completeaza perfect.
Focaccia cu struguri se coace in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius cca. 25-30 de minute sau pana cand s-a rumenit iar strugurii s-au copt si lasa zeama.
Nu stiu cum e la alte case, dar la noi aceasta focaccia s-a terminat la cateva ore de la coacere. Va las si o reteta de focaccia cu masline.
Spor la gatit!