Toamna vine cu minunile ei iar la mine a venit cu un desert cu struguri, o nebunie demna de luat in seama.
Cheesecake-ul cu struguri a aparut la mine in bucatarie pentru ca cineva m-a rugat sa-i fac ceva dulce, lejer si cu fructe. Probabil am facut o alegere buna, dar in acelasi timp mi s-a facut atat de pofta incat am pregatit o portie mica si pentru noi.
Treaba asta este rapida, fara coacere si buna rau.
Ingrediente:
- 200g biscuiti (preferabili digestivi)
- 50 g unt
- 1/2 lingurita scortisoara
- 250g ricotta
- 300g smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
- 50g zahar
- 5g gelatina
- 400g struguri cu boabe mari
- 75g ciocolata
- 3 linguri lapte
Mod de preparare:
Pregatim o tava cu diametrul de 18-20cm si musai cu fund detasabil. Daca doriti o portie mai mare dublati cantitatile.
Tava se tapeteaza cu foaie de copt si se unge cu un strat foarte subtire de unt. Asta va ajuta la transferul din tava pe un platou.
Biscuitii se pun la robot si se macina. Peste acestia se toarna untul topit si scortisoara. Se amesteca bine si apoi se pune toata compozitia in tava apasand bine deasupra. Este de mare ajutor o lingura mare cu care apasam si nivelam blatul de biscuiti.
Dam tava la rece.
O treime din struguri se taie bucatele iar restul se lasa intregi sau se taie in doua pe lungime, daca boabele sunt foarte mari. Ramane la latitudinea fiecaruia daca scoateti sau nu samburii.
Punem gelatina la hidratat in 50ml apa rece, intr-un vas metalic.
Smantana pentru frisca se mixeaza cu zaharul pana devine ferma. Se amesteca apoi cu ricotta si gelatina lichida (gelatina hidratata se pune la bain marie pana devine lichida). Pentru amestecare nu se foloseste mixerul ci o spatula . La sfarsit se adauga strugurii taiati bucati.
Compozitia se toarna in tava. Deasupra se aseaza restul boabelor de struguri si se da tava la frigider pentru cel putin 2-3 ore.
Cand cheesecake-ul cu struguri este intarit se scoate din tava si se face transferul pe un platou intins. Inainte de a-l scoate din tava se desprind marginile cu un cutit mare si lama subtire.
Putem sa-l lasam asa sau putem sa-l decoram cu putina ciocolata topita. Ciocolata se topeste la bain marie impreuna cu laptele. Cand este perfect lichida se toarna intr-o punga mica , se leaga la capat, i se taie un varf si se decoreaza.
Readucem cheesecake-ul cu struguri la rece, cat sa se intareasca ciocolata.
Un deliciu de toamna, asta este acest desert fin. L-as repeta de cateva ori, pana as simti ca ma satur , ca parca prea putin a fost.
Trebuie sa va avertizez, ca atunci cand veti taia felia cheesecake-ul sa o faceti cu miscari ferme deoarece blatul din biscuiti este crocant si exista riscul sa se faramiteze.
Un alt fel de cheesecake cu struguri gasiti si in Mansarda cu bunatati.
Spor la prajiturit!