Zilele reci de toamna cer cuptoare deschise si supe crème fierbinti. Ce se potriveste mai bine decat o supa crema aburinda atunci cand vii infrigurat acasa?
Sezonul dovlecilor s-a deschis si eu nu pot rezista la tentatii din astea. Ma fascineaza portocaliul intens si gustul irezistibil de dovleac copt. Plin de betacaroten si vitamine , dar sarac in calorii, dovleacul ar trebui sa fie nelipsit din alimentatie in sezonul toamna/iarna.
Combinatia cu suc de rosii sau rosii coapte este perfecta deoarece aciditatea rosiilor aduce o nota vioaie dovelacului dulceag.
Ingrediente 4 persoane:
- 1 kg de dovleac
- 250 ml suc de rosii (300g rosii)
- 1 ceapa
- 1,5 l apa
- 3 linguri ulei
- sare
- crutoane si ulei de masline pt. servire
Mod de preparare:
Dovleacul se spala si se sterge cu servete de hartie. Se feliaza si se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie copt. Dovleacul se coace la o temperatura de 200 grade Celsius timp de 20 de minute.
Daca nu aveti suc de rosii puneti si rosiile la copt alaturi de dovleac.
Ceapa se toaca si se caleste usor cu putin ulei.
Intr-o oala se pune dovelacul copt taiat bucati si fara coaja. Se toarna apa si se pune la fiert, la foc mic. In momentul in care incepe sa clocoteasca se toarna sucul de rosii si ceapa calita. Se pune capacul si se lasa la fiert cca 10 minute.
La sfarsit se adauga sarea dupa gust si se mixeaza cu un blender de mana.
Consistenta supei crème de dovleac poate fi ajustata cu putina apa fierbinte, asta daca este mai densa decat ne-am dorit.
Pentru servire recomand crutoanele. Crutoanele pot fi facute pe loc si sunt foarte gustoase cand sunt proaspete.
Painea se taie in cuburi mici. Acestea se amesteca cu putina sare, un strop de ulei de masline si putin zatar (mix de ierburi aromatice). Se dau la cuptor, la 170 de grade pentru 10 minute.
Supa crema de dovleac se toarna in boluri, se stropeste cu un pic de ulei de masline (sau de dovleac) iar in centru se aseaza o gramajoara de crutoane.
Este atat de buna, are o textura catifelata iar gustul…gustul este irezistibil mai ales in zilele reci. O ador!
Aruncati o privire si pe reteta de orez picant cu dovleac copt.
Sa aveti pofta!