Dupa episoade cu mancare multa si consistenta, o supa crema de legume coapte cu chipsuri de pastarnac este perfecta in meniu.
Legumele coapte dau o savoare deosebita mancarurilor si coacerea lor nu necesita folosirea uleiului. De asemenea chispurile de pastarnac sunt absolut delicioase si aduc o nota speciala preparatului.
In aceasta reteta m-am folosit de legume avute la indemana, dar in loc de dovleac puteti folosi morcovi, cartof dulce sau alte radacinoase.
Preparare pas cu pas supa crema de legume coapte cu chipsuri de pastarnac.
Ingrediente 4 portii:
- 1/2 dovleac mediu
- 1 ceapa
- 1 pastarnac
- 200g rosii (proaspete, conservate sau congelate)
- 1 lingurita rasa turmeric
- 1 lingurita boia afumata
- 1/2 lingurita fulgi chili
- sare
- apa
- 1 ardei iute proaspat
- 1 pastarnac pentru chipsuri
- 2-3 linguri de ulei vegetal
Mod de preparare:
Ceapa si un pastarnac se curata, se spala si se taie in doua.
Dovleacul se curata de seminte si partea atoasa si se taie felii.
Intr-o tava tapetata cu hartie de copt se aseaza feliile de dovleac cu tot cu coaja, ceapa si pastarnacul taiate in doua. Se dau la copt in cuptorul preincalzit la 190 grade, cca.30 de minute.
Intr-o oala se pun legumele coapte, dar fara coaja. Se acopera cu apa astfel incat aceasta sa depaseasca cu 1-2 cm legumele . Se adauga rosiile (eu am folosit rosii conservate) si putina sare si apoi se pune compozitia la foc potrivit.
Aceasta compozitie trebuie sa fiarba cel putin 10 minute. La final se adauga condimentele si se paseaza cu un blender de mana. Daca supa este prea deasa se poate adauga putina apa fierbinte.
Cat fierbe supa facem rapid niste chipsuri de pastarnac. Un pastarnac curatat si spalat se feliaza super subtire cu un curatator de legume. Fasiile de pastarnac se stropesc cu putin ulei si sare si se dau la cuptor la 160-170 grade, cca. 10-15 minute sau atat timp cat sa se usuce si rumeneasca usor.
La servire supa se decoreaza cu fulgii de pastarnac, feliute de ardei iute si putin ulei. Se poate adauga si putina smantana sau putin parmezan ras sau chiar putina telemea de calitate.
Gustul este sublim, intens si delicios.
Supa de legume coapte se poate face si mai simpla renuntand la unele condimente si ardeiul iute, mai ales daca vrem sa o dam si copiilor mici.
Pentru inspiratie va las si reteta de supa crema de morcovi cu chimen si ghimbir.
Spor la gatit!