Supa crema de sparanghel vine sa completeze seria retetelor cu sparanghel. Iubesc sparanghelul de vreo doi ani, din ce in ce mai mult si mai hotarat.
Cand mananci mult sparanghel atunci raman multe cozi. Nu ma refer la cozi propriu-zise, ci la acele capete mici pe care le indepartam atunci cand folosim sparanghelul pentru diferite preparate. Partea indepartata este mai lemnoasa dar asta nu inseamna ca trebuie sa o aruncam.
Asadar, daca aveti capete din astea le puteti pastra in frigider sau la congelator daca nu le veti folosi in zilele urmatoare.
Sparanghelul se gaseste mai mult in supermaketuri, iar culoarea cea mai comercializata este verde. Mai puteti gasi sparanghel alb, ceva mai lemnos si sparanghel mov, din care eu nu am mancat.
Sa nu credeti ca supa crema de sparanghel se face doar din cozi, vom avea nevoie si de sparanghel intreg, dar si de alte legume.
Ingrediente pentru 3-4 portii :
- capete de sparanghel de la doua legaturi
- 1-2 morcovi
- 1 ceapa
- 1 legatura sparanghel
- 1 cartof mare
- 1 ceapa mica
- 1 lingura ulei
- 1 lingura unt
- sare
- piper
- 4 linguri parmezan
- 150 ml smantana
Mod de preparare:
Prima data facem stokul, adica acea supa mai concentrata numita si supa baza. Intr-o oala punem 2 l de apa rece, capetele de sparanghel spalate (atat cele pastrate dar si cele de la legatura din care vom face supa), morcovul curatat, spalat si taiat rondele si o ceapa. Focul va fi mic si stokul va fierbe pana ce legumele s-au inmuiat si continutul a scazut un sfert .
Stokul se strecoara si se foloseste pentru prepararea supei de sparanghel sau se poate congela si folosi ulterior.
Intr-o tigaie se infierbanta putin untul si uleiul. Se adauga ceapa tocata si apoi sparanghelul taiat bucati . Acestea se calesc 1-2 minute si apoi se toarna stokul fierbinte. Se adauga cartoful taiat cuburi si se lasa la foc mic.
In acest timp pregatim niste chipsuri de parmezan . Pe bucati patrate de hartie de copt se aseaza cate o lingura de parmezan ras si se aseaza intr-o tigaie fara ulei. Tigaia se pune foc mic si se lasa cat parmezanul se topeste si isi schimba culoarea. Se ridica cu tot cu hartie si se lasa asa pana la racirea completa.
Cand legumele sunt fierte compozitia se paseaza cu un blender vertical. Se potriveste gustul de sare si se adauga smantana amestecand pana la incorporare. Pentru o finete absoluta se poate strecura printr-o sita, dar este doar optionala treaba asta.
Supa crema de sparanghel se toarna in boluri si se decoreaza cu chipsuri de parmezan si varfuri de sparanghel. Acestea trebuie trase putin la tigaie inainte de decorare. De asemenea putin piper negru proaspat macinat merge de minune la supa asta.
Cam asta e supa crema de sparanghel. Are un gust bun, special si catifelat. Culoarea de un verzui placut nu face decat sa te imbie la masa. Merita macar o data pe sezon sa va bucurati de ea. O reteta faina si putin altfel gasiti si pe site-ul Ceva Bun.
Sa aveti pofta!