S

Sparanghel cu sos olandez

Sezonul de sparanghel nu s-a incheiat si vreau sa ma bucur pe deplin de el. Asta inseamna sa mananci de sezon …si ideal ar fi si local. Din pacate , in Romania nu se prea cultiva sparanghel, dar am gasit in Lidl niste sparanghel subtire si fraged.
E asa proaspat si crocant incat imi vine sa rontai din el.

De data asta am ales ceva clasic si de nerefuzat, adica sparanghel cu sos olandez. La toate astea am adaugat un ou posat si putin bacon crocant. Murdarim cam multe oale dar merita orice efort.
Ingrediente 4 persoane:

  • 15-20 fire de sparanghel
  • 4 oua
  • 8 felii subtiri de bacon
  • vlastari de ridichi (sau orice verdeata) pentru décor
  • 1 lingura ulei + 1 lingura unt

Pentru sos olandez:

  • 2 galbenusuri
  • 90g unt
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare:

Avem mai multe etape la acest preparat. Ideal ar fi sa lucram cumva in paralel, adica la mai multe tigai pentru a servi un fel de mancare cald.

Sparanghelul se spala si se usuca bine. Se rup usor partile lemnoase de la baza firelor.

Primul pas este sosul olandez, sos pe care il ador.

Untul se topeste si se lasa la racorit. Galbenusurile se amesteca cu zeama de lamaie si sarea , iar  compozitia se bate cu un tel mic, 1-2 minute. Aceasta compozitie se face intr-o cratita deoarece urmeaza sa o punem la bain marie, la foc mic. Amestecam incontinuu  si cand compozitia incepe sa se ingroase se adauga untul cate putin, amestecand mereu pana se termina de incorporat .

Acoperim sosul olandez si-l lasam deoparte.

Intr-o tigaie punem fasiile de bacon (fara ulei) la foc mic pana se rumenesc pe ambele parti si devine crocant.

Intr-o cratita punem apa la fiert cu putina sare si o lingura de otet pentru a posa ouale. Cand  incepe sa clocoteasca apa, punem usor oul crud. Cu o paleta cu gauri strangem usor oul pe margini. Il scoatem pe servetele de hartie atunci cand albusul s-a coagulat.

Intr-o tigaie punem uleiul si untul la foc potrivit. Cand tigaia s-a infierbantat adaugam sparanghelul si-l invartim usor in tigaie. Treaba asta este de scurta durata mai ales daca va place sparanghelul usor crocant, asa cum imi place si mie. Daca il lasam mult pe foc se va inmuia si va fi usor inestetic.

 

 

Montam rapid pe farfurie: sparanghel, bacon crocant, oul posat si sos olandez . Innobilam preparatul cu piper negru proaspat macinat si ceva vlastari .

Savuram pe indelete.

Mie imi place la nebunie varianta asta de sparanghel cu ou posat si sos olandez.

Pentru alte idei de gatit sparanghel, va recomand tarta sarata cu sparanghel.

 

 
[penci_recipe]

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *